ΓΔ: 1230.82 0.81% Τζίρος: 48.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και μάχη αγοραστών - πωλητών στο ΧΑ

Αντιστροφή τάσεων για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, μετρά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων. Ξεχωρίζουν ανοδικά Coca-Cola HBC και Ελλάκτωρ. Ήπια πορεία για τον τζίρο.

Η εμφάνιση πωλητών στις τραπεζικές μετοχές, σε μία μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη μετά την άνοδό τους κατά 7,5% σε δύο συνεδριάσεις αλλάζουν το πρόσημο για την εγχώρια αγορά, χωρίς πάντως οι πιέσεις να είναι επιθετικές. 

Στην Ευρώπη το κλίμα συνεχίζει να είναι θετικό αλλά και προσεκτικό ταυτόχρονα, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και κατά πόσο θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,25%. Την ίδια ώρα το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ δεν αλλάζει, καθώς τόνισε σε ομιλία της ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί βασισμένη στα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Κέρδη 0,25% για τον Stoxx 600, οριακές είναι οι μεταβολές στα futures της Wall Street με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 0,01%. 

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις τη συνεδρίαση, φθάνοντας έως και τις 1.060,90 μονάδες (+1,07%), λίγο πριν τις 14:00 πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, λόγω των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ στις 14:20 εμφανίζει απώλειες 0,31% στις 10.46,49 μονάδες. Περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις η αξία των συναλλαγών στα 36,7 εκατ. ευρώ, ενώ 45 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 59 κινούνται με απώλειες. Πτώση 0,46% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,11%. 

Διαγραφή όλων των αρχικών του κερδών και σημαντικές απώλειες στο -1,33% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να παραμένει σε θετική πορεία αλλά έχοντας περιορίσει την άνοδό της -που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 2%- στο +0,39%. Απώλειες 2,39% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,25%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 1,71% χαμηλότερα. Πάντως οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν τον βατήρα στον οποίο στηρίχθηκε η αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στον απόηχο της αναταραχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τους οίκους αξιολόγησης να τονίζουν ότι δεν κινδυνεύουν από αυτή την κρίση, καθώς διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, ενώ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που ευνοούνται περισσότερο από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Διατηρούνται σε πολύ καλή πορεία οι μετοχές τόσο της Coca-Cola HBC όσο και της Ελλάκτωρ με κέρδη 1,81% και 2,81% αντίστοιχα, ενώ πτώση 0,37% σημειώνει ο ΟΤΕ με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,67% και τη ΔΕΗ να αποδυναμώνεται 1,06% εν αναμονή και της αυριανής ανακοίνωσης των μεγεθών της για το 2022. Πιέσεις και πτώση 0,28% για τον τίτλο της Τιτάν παρά το ότι ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ και παροχή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ διατηρούν την πολύ καλή τους εικόνα με κέρδη άνω του 1% Aegean, Lamda, Motor Oil και AutoHellas.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ