ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με την αιτία που προκαλεί την πτώση στην Ευρώπη είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται εκ νέου μεγάλες πιέσεις και την αξία των συναλλαγών, όπως δείχνει τουλάχιστον το ξεκίνημα της συνεδρίασης, να συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία «μαζέματος» των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Αρνητική είναι η πορεία για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Deutsche Bank με απώλειες που ξεπερνούν το 8%, ενώ παράλληλα καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα CDS των ομολόγων της, σε μία ένδειξη ανησυχίας των επενδυτών για την «υγεία» του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας. Αυτή η αναταραχή οδηγεί τον DAX σε πτώση 1,10%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αποδυναμώνεται 0,93%. Διευρύνουν τις απώλειές τους και τα futures της Wall Street με τον S&P 500 στο -0,22%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:23 εμφανίζει απώλειες 1,16% στις 1.040,24 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ 47 μετοχές εμφανίζουν πτώση και 26 κινούνται με θετικό πρόσημο. Κατά 1.51% υποχωρεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης κινείται 0.17% χαμηλότερα. 

«Βουτιά» 2,68% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 2,11%, τη Eurobank να υποχωρεί 2,46%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 3,31% χαμηλότερα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει πτώση 2,14%. 

Ελάχιστες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο, με τα ΕΛΠΕ να έχουν κέρδη 0,53%, την Quest να ενισχύεται 0,50%, ενώ άνοδο 0,15% εμφανίζει η Sarantis. Πτώση 0,61% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,28%, τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 1,65%, ενώ η ΔΕΗ αποδυναμώνεται 0,83%, παρά την ανακοίνωση πολύ καλών μεγεθών για το 2022 και διατήρηση ενός φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης για τα επόμενα έτη. Πιέσεις και πτώση 0,94% για την Ελλάκτωρ, μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, στον απόηχο της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Intrakat (+0,11%) για εξαγορά από τη δεύτερη της Άκτωρ. 

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων ισορροπιών, αλλά το αρνητικό διεθνές κλίμα δεν βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αν και όλες οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις «αδίκησαν» το χρηματιστήριο, φέρνοντας πολύ μεγάλους τριγμούς, μολονότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό οικονομικό timing, όπως μαρτυρούν όλοι οι δείκτες. Οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο αντέχουν αλλά είναι πολύ καλά θωρακισμένες, κάτι που επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς ευνοούνται από τα αυξημένα επιτόκια.

Οι ελληνικές εισηγμένες παρουσίασαν το 2022 την καλύτερη χρήση είτε της τελευταίας 15ετίας, είτε την καλύτερη όλων των εποχών, δικαιολογώντας και με το παραπάνω τις τωρινές αποτιμήσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. Επιχειρήσεις όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, Viohalco, Mytilineos, ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Jumbo, Autohellas, Aegean Airlines, ΟΛΠ κ.α. πέτυχαν ιστορικά υψηλά πωλήσεων αλλά και κερδών, ενώ νέα ιστορικά υψηλά θα ανακοινώσουν και τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας προσεχώς, οι Helleniq Energy και Motor Oil.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ