ΓΔ: 1222.18 -1.13% Τζίρος: 38.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Μήνυση από τις αμερικανικές αρχές κατά της πλατφόρμας Binance

Η CFTC υποστηρίζει ότι η Binance και ο διευθύνων σύμβουλός της, ο οποίος είναι γνωστός ως CZ, παραβίαζαν συστηματικά τους αμερικανικούς κανόνες για τα παράγωγα.

Οι αμερικανικές αρχές έκαναν τη Δευτέρα τη σημαντικότερη, ως τώρα, κίνηση εναντίον του κορυφαίου ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων Binance Holdings Ltd. και του διευθύνοντος συμβούλου, Changpeng Zhao

Η Commodity Futures Trading Commission (CFTC) υποστήριξε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο ότι η Binance και ο διευθύνων σύμβουλός της, ο οποίος είναι γνωστός ως CZ, παραβίαζαν συστηματικά τους αμερικανικούς κανόνες για τα παράγωγα, την περίοδο όπου η εταιρεία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών στον κόσμο. Η Binance θα έπρεπε να έχει εγγραφεί στον οργανισμό εδώ και χρόνια και συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες της CFTC, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Εκπρόσωποι της Binance και του Zhao δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, αναφέρει το Bloomberg.

«Τα ίδια τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι συνομιλίες των κατηγορουμένων αντικατοπτρίζουν ότι οι προσπάθειες συμμόρφωσης της Binance ήταν μια απάτη και η Binance επέλεξε σκόπιμα - ξανά και ξανά - να θέσει τα κέρδη πάνω από την τήρηση του νόμου», ανέφερε σε δήλωσή της η Gretchen Lowe, επικεφαλής σύμβουλος στο τμήμα επιβολής της CFTC.

Εκτός από τη μήνυση κατά της CZ και διαφόρων οντοτήτων της Binance, η CFTC ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Samuel Lim, πρώην επικεφαλής συμμόρφωσης της Binance, παραβίασε τους κανόνες της.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι ο Zhao, ο Lim, άλλα ανώτερα στελέχη απέτυχαν να εποπτεύσουν σωστά τις δραστηριότητες της Binance και έλαβαν μέτρα για να παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών προς τους Αμερικανούς πελάτες να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, ή VPN, για να αποκρύψουν την τοποθεσία τους και να κατευθύνουν "VIP πελάτες" με δεσμούς με τις ΗΠΑ - συχνά θεσμικούς συμμετέχοντες στην αγορά - να ανοίξουν λογαριασμούς Binance στο όνομα εταιρειών-βιτρίνες. 

Στην καταγγελία της, η CFTC ανέφερε επίσης ότι τα ίδια τα έγγραφα της Binance για τον μήνα Αύγουστο του 2020 έδειξαν ότι η πλατφόρμα κέρδισε 63 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές από συναλλαγές παραγώγων και ότι περίπου το 16% των λογαριασμών της αναγνωρίστηκε ότι κατείχαν πελάτες από τις ΗΠΑ.

Καταστροφή εγγράφων

Η CFTC ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία κατέστρεψε σκόπιμα έγγραφα. Ταυτόχρονα, η Binance κάνει συχνή χρήση της κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Signal για την επικοινωνία με τους πελάτες των ΗΠΑ, κατόπιν εντολής του Zhao, ανέφερε ο οργανισμός.

Τουλάχιστον από το 2021, η CFTC ερευνά την Binance για το αν απέτυχε να εμποδίσει τους κατοίκους των ΗΠΑ να αγοράζουν και να πωλούν παράγωγα κρυπτογράφησης. Οι κανόνες της CFTC απαιτούν γενικά από τις πλατφόρμες να εγγραφούν στον οργανισμό εάν αφήνουν τους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με αυτά τα προϊόντα.

Η ρυθμιστική αρχή είναι ένας από τους φορείς των ΗΠΑ που διερευνούν τις δραστηριότητες της Binance. Η φορολογική αρχή, IRS, καθώς και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, έχουν εξετάσει τη συμμόρφωση της Binance με τις υποχρεώσεις της κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει αν το χρηματιστήριο έχει υποστηρίξει τη διαπραγμάτευση μη εγγεγραμμένων τίτλων.

Εκρηκτική ανάπτυξη

Η Binance, η οποία εισέβαλε εκρηκτικά στη σκηνή των κρυπτονομισμάτων το 2017 και σχεδόν αμέσως τα έβαλε με μεγαλύτερους αντιπάλους και τους ξεπέρασε, είδε το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται κατακόρυφα μετά την κατάρρευση της FTX τον περασμένο Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η Binance είχε δηλώσει δημοσίως ότι αναμενόταν να συμβιβαστεί με τις αμερικανικές αρχές που διερευνούσαν τις επιχειρηματικές πρακτικές της και ότι έκλεισε τα κενά συμμόρφωσης που υπήρχαν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. 

Σε μια πρόσφατη 14σέλιδη επιστολή προς τους γερουσιαστές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Elizabeth Warren, ο επικεφαλής στρατηγικής Patrick Hillmann περιέγραψε λεπτομερώς τις εργασίες της Binance για την ανάπτυξη του προγράμματος και της ομάδας συμμόρφωσης, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα οικονομικά της εταιρείας που είχαν ζητήσει οι νομοθέτες. Ξεχωριστά, ο Hillmann δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία είχε κενά συμμόρφωσης τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τα οποία έκτοτε έχει κλείσει, και ότι θέλει να συμβιβαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα - Άνοδος στις ασιατικές μετοχές

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της φαίνεται να βρίσκεται η υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά από ένα τηλεφώνημα το πρωί της Τρίτης. Αισιοδοξία στις αγορές της Ασίας και άνοδος των μετοχών.