ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανόδου συνέχεια για την Ευρώπη, συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον Euro Stoxx Banks, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν, πλέον, πεπεισμένοι ότι η μίνι τραπεζική κρίση έχει περάσει και δεν αφορά το σύνολο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό το πρίσμα της αισιοδοξίας ότι η μίνι τραπεζική κρίση δεν θα συνεχιστεί και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό, με τη νομισματική πολιτική να μην φεύγει από την προσοχή των αγορών. 

Κέρδη 0,59% για τον Stoxx 600, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,3%, ενώ σε πολύ καλή πορεία κινούνται οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και ενέργειας. Στο +0,64% ο DAX, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,57% και τον CAC 40 να έχει άνοδο 0,73%. Κατά 0,89% ενισχύεται ο FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 1,13% υψηλότερα. 

Σταθεροποιητικές διαθέσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,30%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,14%, ενώ οριακές απώλειες 0,04% εμφανίζει ο Nasdaq. 

Αφού υπεραπέδωσαν έναντι των αμερικανικών στο τέλος του περασμένου έτους και στις αρχές του 2023, οι ευρωπαϊκές μετοχές υστερούν αυτόν τον μήνα, καθώς η αναταραχή σε μια σειρά περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και της Credit Suisse Group έχει τροφοδοτήσει μια στροφή από τις μετοχές αξίας και τις κυκλικές μετοχές που είχαν δώσει ώθηση στην αγορά της περιοχής. Ο τραπεζικός τομέας έχει χάσει τη γοητεία του ως κορυφαίο στοίχημα φέτος, με τους επενδυτές να στρέφονται σε τομείς που θεωρούνται αμυντικοί, όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η υγειονομική περίθαλψη.

Παρόλα αυτά, οι αγορές μετοχών παρέμειναν πιο αισιόδοξες από τις αγορές ομολόγων, καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να δώσουν σήμα για μείωση των επιτοκίων εάν η οικονομική ανάπτυξη δείξει σημάδια συρρίκνωσης. 

Ήπια ανοδική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,21% στα 77,94 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,49% στα 73,17 δολάρια. Πιέσεις για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί 3,4% στα 41,045 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει έστω και ήπια κέρδη 0,10% στα 1.973,50 δολάρια, ενώ αντίθετα απώλειες 0,41% εμφανίζει ο άργυρος και διαμορφώνεται στα 23 δολάρια. 

Διαφορετικές τάσεις επικράτησαν στις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται 0,15%, ενώ ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ακολούθησε πολύ καλύτερη πορεία και είχε άνοδο 0,99%. Αντίθετα πτώση 0,19% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό σημαντικών πιέσεων λόγω Κίνας παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ενδείξεις προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων της Κίνας αλλά και η μείωση του ενθουσιασμού για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, «βαραίνουν» τις επενδυτικές διαθέσεις στην Ευρώπη.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτές τάσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στις ΗΠΑ

Ξεκινά η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους στο Κογκρέσο, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τυχόν «κόντρες» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάκαμψη για την Ευρώπη λόγω αμερικανικού χρέους, κλειστή η Wall

Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος αφαιρεί από τις αγορές έναν παράγοντα ανησυχίας και οδηγεί τους επενδυτές σε αύξηση των τοποθετήσεών τους. Ήπιες αξίες συναλλαγών λόγω αργίας σε Wall - Λονδίνο.