ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο πυροδότησε η ανακοίνωση εκλογών τον Μάιο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και σταθερά χαμηλός τζίρος για το ΧΑ.

Σε ρευστοποιήσεις προχωρούν οι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Η εγχώρια αγορά έχασε τα αρχικά κέρδη και πλέον κινείται με αρνητικό πρόσημο, υποαποδίδοντας έναντι της Ευρώπης, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,21%. 

Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δήλωσή του ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει», δείχνει ότι η τρέχουσα εκλογική διαδικασία, λόγω και της απλής αναλογικής, εμπεριέχει αρκετό ρίσκο για την οικονομία και το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:07 εμφανίζει πτώση 0,89% και διαμορφώνεται στις 1.026,53 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ 63 μετοχές κινούνται με πτώση και 23 εμφανίζουν άνοδο. Στο -0,75% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,34%. 

«Βουτιά» 1,40% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,19%, τη Eurobank να έχει απώλειες 0,49%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,91% χαμηλότερα, ενώ στο -3,13% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς και η Attica Bank αποδυναμώνεται άνω του 6%. 

Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να έχει πτώση 0,88%, τον ΟΤΕ στο -0,99%, τη ΔΕΗ να υποχωρεί 1,30%, ενώ «αντίσταση» κρατά ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,61%. 

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου για την αγορά καταγράφεται και στη συνεχή υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να διατηρούν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα σε ανάλογη διαδικασία βρίσκονται και οι οίκοι αξιολόγησης. Πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη η αγορά στοιχημάτιζε ότι πρώτη η DBRS στις αρχές Μαρτίου θα έδινε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και θα ακολουθούσε στις 21 Απριλίου ο Standard & Poor's. Όμως το τραγικό δυστύχημα άλλαξε πλήρως και τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, με την Νέα Δημοκρατία να χάνει σημαντικό μέρος του ποσοστού της και το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης να έχει υποχωρήσει σημαντικά ή κατά κάποιους πολιτικούς αναλυτές να έχει διαγραφεί πλήρως. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό που δεν επιθυμούν ποτέ οι αγορές είναι η αβεβαιότητα, ενώ πλέον και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τίθεται υπό ερωτηματικό η πορεία της χώρας, αν και ξένοι οίκοι έχουν υπογραμμίσει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της οικονομικής πολιτικής, ενώ το ενδεχόμενο κάποιας «κόντρας» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως συνέβη το 2015, θεωρείται ακόμη και αδύνατον να συμβεί. 

Πάντως πέραν της πολιτικής σκηνής και των εξελίξεων σε αυτήν τα μηνύματα των αναλυτών για την εγχώρια αγορά συνεχίζουν να είναι θετικά. Σε νέα της έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) η Goldman Sachs, διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και ουδέτερη για τον τίτλο της Eurobank. Σε ό,τι αφορά τις τιμές - στόχους για την Alpha Bank είναι στα 1,60 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 5,40 ευρώ και για την Τρ. Πειραιώς στα 2,20 ευρώ, ενώ για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα συνολικά τους κεφάλαια και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ ο δείκτης βασικών εποπτικών CET1 για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς ήταν 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% έναντι ελάχιστων επιπέδων της τάξεως του 9,4-9,5%. Ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στο τέλος του 2022, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

Πέραν της Goldman Sachs, η ερευνητική εταιρεία 13D Research σε έκθεσή της αναφέρει ότι το ΧΑ είναι η καλύτερη επιλογή για όσους επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, με την ελληνική οικονομία να ξεχωρίζει σημαντικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το τραπεζικό σύστημα να είναι θωρακισμένο και να ακολουθεί πολύ καλή πορεία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ντόμινο στην Ευρώπη από τη Γαλλία, «βουτιά» 2,19% στο χρηματιστήριο

Πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη μετά την προειδοποίηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ για κρίση αν κερδίσει η Λεπέν. Ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό στην Αθήνα με τζίρο 141 εκατ., απώλειες 3,74% για τις τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες ισχυρές πιέσεις σε Γαλλία - Γερμανία, διευρύνονται οι απώλειες και στο ΧΑ

«Βουτιά» με πτώση άνω του -2% σημειώνει το γαλλικό χρηματιστήριο. Καλύτερη η εικόνα στην Αθήνα ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικρατούν. Απώλειες άνω του -1% για τον ΓΔ με Alpha και Πειραιώς να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική κίνηση για το Χρηματιστήριο, «βαραίνει» το κλίμα σε Ευρώπη

Σημαντικές πιέσεις που ξεπερνούν το -2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ υψηλότερα του -1% υποχωρούν Πειραιώς, Metlen και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε πτωτική πορεία και οι ευρωαγορές, με νέα ενίσχυση αποδόσεων για ομόλογα.