ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοδικές διαθέσεις για το Χρηματιστήριο, εικόνα καλύτερη της Ευρώπης

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Mytilineos και Motor Oil, με μεικτές τάσεις για τους τραπεζικούς τίτλους. «Έτοιμη» να κλείσει το α' τρίμηνο με διψήφια άνοδο η αγορά.

Αρκετή μεταβλητότητα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για την αγορά, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς σήμερα είναι το κλείσιμο του α’ τριμήνου με τους επενδυτές να προχωρούν σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους. 

Στην Ευρώπη αρνητικό γύρισμα καταγράφεται σε ορισμένους δείκτες, με τις μεταβολές όμως να είναι ιδιαίτερα ήπιες και τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,06%, εν αναμονή της εκτίμησης της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ήπιες οι διακυμάνσεις και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,06%. 

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με ήπια κέρδη, γύρισε σε αρνητική πορεία στις 11:25 δείχνει διαθέσεις για διεύρυνση των κερδών, καθώς ενισχύεται 0,64% στις 1.052,55 μονάδες. Στα 9,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 52 μετοχές να έχουν κέρδη έναντι 16 που εμφανίζουν απώλειες. Στο +0,59% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,29%. Σημειώνεται ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει διψήφια άνοδο, μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση, για το α’ τρίμηνο, ενώ ισχυρή είναι η αύξηση και για τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Οριακή μεταβολή +0,04% για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη στο α’ τρίμηνο με κέρδη που ξεπερνούν το 18%, καθώς οι τράπεζες ανακοίνωσαν ιδιαίτερα ισχυρά μεγέθη για το 2022, με βελτίωση σε όλα τα επίπεδα και ήταν «αποδέκτες» ενός μπαράζ θετικών εκθέσεων διεθνών οίκων. Κέρδη 0,57% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,73%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,34%, την Τρ. Πειραιώς να έχει άνοδο 0,82%, ενώ κατά % ενισχύεται 0,15% η Attica Bank

Σημαντικά κέρδη που φθάνουν στο +0,99% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς έκλεισε η συμφωνία για την πώληση της Άκτωρ στην Intrakat (+1,39%), που οδηγεί στη δημιουργία ενός ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για Coca-Cola HBC, Motor Oil και Mytilineos. Στο +0,60% ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,07%, ενώ απώλειες 0,39% εμφανίζει η ΔΕΗ. Στο +0,21% ο ΟΛΠ ο οποίος ανακοίνωσε ιδιαίτερα ισχυρά κέρδη για το 2022. 

Η αγορά, όπως και οι διεθνείς, ταλαιπωρήθηκε αρκετά τον Μάρτιο λόγω των προβλημάτων που καταγράφηκαν σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και στην Credit Suisse, ενώ περαιτέρω αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις προκάλεσε και η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει στις 21 Μαΐου και όλα δείχνουν ότι δεν θα οδηγήσουν στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα υπάρξει ανάγκη επανάληψής τους, πιθανώς στις αρχές Ιουλίου. 

Το κλίμα άλλαξε, πάντως, σημαντικά κυρίως μετά από έκθεση της Goldman Sachs που εκτιμά ότι μπορεί να έρθει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s, μία προοπτική που η αγορά είχε «ξεχάσει» θεωρώντας ότι δεν είναι εφικτό λόγω του πολιτικού ρίσκου. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ