ΓΔ: 1201.93 -1.45% Τζίρος: 37.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nomura
Φωτο: Shutterstock

Nomura: Ποιο είναι το βασικό δεδομένο που μοιάζουν να αγνοούν οι αγορές

Η απότομη πτώση του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ2 υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει, το επόμενο διάστημα, στροφή προς αποπληθωρισμό και διακοπή της διαδικασίας μείωσης του ισολογισμού από τη Fed.

Την άποψη ότι οι επενδυτές μοιάζουν να μην δίνουν την απαιτούμενη προσοχή σε ένα βασικό στοιχείο που αφορά την αμερικανική αγορά, το οποίο μάλιστα βαραίνει και στις αποφάσεις της Fed, εκφράζει ο Β. Ινγκούσιο, αναλυτής της Nomura. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος Μ2, ο οποίος «μετρά» τόσο την κυκλοφορία μετρητών αλλά και τα δολάρια που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις αλλά και σε καταθέσεις money-markets, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των κεφαλαίων που η Fed είχε «ρίξει» στην οικονομία, έχει αρχίσει να υποχωρεί και μειώθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ είχε βρεθεί στο «κόκκινο» τον Δεκέμβριο του 2022, για πρώτη φορά από το 1960, βάσει στοιχείων του Bloomberg. 

Ο κ. Ινγκούτσιο σημειώνει ότι η πορεία αυτού του δείκτη είναι σημαντική και δείχνει τη μελλοντική κατεύθυνση των αγορών και τονίζει ότι αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα γυρίσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο και η Fed θα παγώσει τη μείωση του ισολογισμού της. «Μοιάζει με τον "ελέφαντα στο δωμάτιο" για τις αγορές», σημειώνει και προσθέτει ότι ο δείκτης «Μ2 δεν έχει μειωθεί ποτέ τόσο γρήγορα. Ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί τη δυναμική της προσφοράς χρήματος όταν αυτή ταλαντεύεται τόσο πολύ».

Η σχέση μεταξύ της αύξησης της ποσότητας χρήματος και του πληθωρισμού αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο έντονης συζήτησης. Έπαιξε βασικό ρόλο στην πρόβλεψη της πολιτικής της Fed στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά σταδιακά εξασθένησε σε σημασία καθώς η ικανότητά της να εξηγεί την αμερικανική οικονομία φαινόταν να μειώνεται.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απότομη ετήσια συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος ήταν αναπόφευκτη μετά από μια τόσο γρήγορη αύξηση. Η ποσότητα των μετρητών που κυκλοφορούν παραμένει επίσης αυξημένη σε ιστορική βάση. Ωστόσο, σε έγγραφο του Ιανουαρίου από το προσωπικό της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σημειώνεται ότι η εξέταση της αύξησης της ποσότητας χρήματος θα είχε βοηθήσει στη βελτίωση της πρόβλεψης του πληθωρισμού μετά την πανδημία. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η δραματική μείωση της αύξησης του Μ2 «δείχνει τάσεις για στροφή προς τον αποπληθωρισμό».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ