ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια

Πέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και εκείνη της ΕΚΤ που ακολουθεί την Πέμπτη, αναμένουμε ένα κατακλυσμό από κρίσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Όπως αναμενόταν, μία εβδομάδα με λίγες ανακοινώσεις περιόρισε τις κινήσεις μεταξύ των βασικών νομισμάτων, τα οποία στο σύνολό τους διατηρήθηκαν εντός των πρόσφατων ευρών διακύμανσης τους. Μεταξύ των αξιοσημείωτων εξαιρέσεων ήταν το Ιαπωνικό γεν, το οποίο ωθήθηκε χαμηλότερα κατόπιν της άρνησης της Τράπεζας της Ιαπωνίας να θέσει ένα τέλος στην χαλαρή νομισματική της, και το Βραζιλιάνικο ρεάλ, το οποίο συνέχισε το ράλι που σημειώνει φέτος, και είναι πλέον το δεύτερο σε απόδοση μεταξύ των βασικών νομισμάτων, μετά το Μεξικανικό πέσο και μπροστά από την Βρετανική στερλίνα, η οποία για μία ακόμη φορά ξεπέρασε σε απόδοση όλους βασικούς εταίρους της από τα νομίσματα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, αυτή η εβδομάδα ενδέχεται να είναι η πιο αποφασιστική της χρονιάς. Πέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και εκείνη της ΕΚΤ που ακολουθεί την Πέμπτη, αναμένουμε ένα κατακλυσμό από κρίσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, και τόσο την τριμηνιαία έκθεση για τις τραπεζικές χορηγήσεις στις Ευρωζώνη, όσο και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, δύο μόλις ημέρες πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέλη του ΔΣ της Τράπεζας θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφασίσουν ανάμεσα σε 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, προσθέτοντας στην αβεβαιότητα και στη πιθανότητα μίας εβδομάδας ευμετάβλητων συναλλαγών.

Στερλίνα

Είμαστε ικανοποιημένοι με την υπεραπόδοση της στερλίνας φέτος, με δεδομένο ότι είχαμε επισημάνει το νόμισμα ως ένα από τα πιο υποτιμημένα μεταξύ των βασικών νομισμάτων. Η απλή απουσία αρνητικών ειδήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να είναι αρκετή προκειμένου να ωθήσει τη στερλίνα ανοδικά, ξεπερνώντας σε απόδοση τόσο το Δολάριο ΗΠΑ όσο και το ευρώ. Ο επίμονος πληθωρισμός καθώς και οι αυξανόμενοι μισθοί θα αποτρέψουν την Τράπεζα της Αγγλίας από το να μετατοπίσει σύντομα την πολιτική της και να διατηρεί πλέον μία στάση αναμονής, και καθώς η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων αναμένουμε ότι η στερλίνα θα διατηρήσει τις σημαντικές στηρίξεις της. 

Ευρώ

Καθώς γράφεται το παρόν, οι αγορές φαίνεται να κλίνουν προς μία ‘’επιθετική’’ αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ωστόσο, εν αναμονή των ανακοινώσεων, πριν τη συνεδρίαση, της τριμηνιαίας έκθεσης για τις τραπεζικές χορηγήσεις στις Ευρωζώνη, και των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, όλα είναι πιθανά. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα δούμε μία ελαφρά υποχώρηση στα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού, αλλά αυτός έχει αποδειχθεί ένας πιο επίμονος δείκτης για την περίπτωση της Ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ, και οι ελπίδες της αγοράς έχουν διαψευστεί και στο παρελθόν. Όποια και αν είναι η τελική απόφαση, αναμένουμε ότι ο επικοινωνιακός τόνος θα υποδεικνύει ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παραμένουν εξαιρετικά εξαρτημένες από την εξέλιξη των μακροοικονομικών στοιχείων και ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων στην Ευρώπη θα διατηρηθεί για μερικούς ακόμη μήνες. 

Δολάριο ΗΠΑ

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αλλά το σημαντικό για το δολάριο θα είναι τα επικοινωνιακά μηνύματα που θα συνοδεύουν αυτή την απόφαση. Από τη μία, οι τιμές και οι μισθοί δεν συνάδουν με μία επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Από την άλλη, παρότι η τραπεζική κρίση φαίνεται να έχει περιοριστεί, ο αντίκτυπός της στη διαθεσιμότητα πιστώσεων, προστίθεται στη σημαντική νομισματική σύσφιξη στην οποία επιδίδεται η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι δείκτες της αγοράς εργασίας έχουν δείξει πρόσφατα κάποια σημάδια επιβράδυνσης, αν και με χαμηλό ρυθμό. Πιστεύουμε ότι η βασική ελπίδα για το δολάριο θα ερχόταν εάν η Τράπεζα ωθούσε για αργότερα μέσα στη χρονιά τα σενάρια που προεξοφλεί η αγορά για περικοπές επιτοκίων και/ή ανακοινωθούν την Παρασκευή ισχυρότερα του αναμενομένου τα στοιχεία της έκθεσης για την απασχόληση. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.