ΓΔ: 1203.27 -1.34% Τζίρος: 45.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι είναι οι δύο μεγαλύτεροι φόβοι των ισχυρών θεσμικών επενδυτών

Τη συνέχιση της αναταραχής στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες και τις επιπτώσεις από τα αυξημένα επιτόκια φοβούνται περισσότερο οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Δυσοίωνα μηνύματα «έκρυβε» η φετινή σύνοδος του Milken Institute, με τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να εκτιμούν ότι το «δράμα» δεν έχει τελειώσει σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αλλά και στη νομισματική πολιτική. 

Πιθανώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής της να έπαιξαν κάποιο χώρο, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τη διάσωση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, της First Republic Bank και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 1η Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν η Fed προχωρήσει στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%. 

«Υπήρξε μία ανάσα ανακούφισης από τη διάσωση της First Republic, αλλά το δράμα μόλις ξεκίνησε και θα έχει πολλά επεισόδια», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Ντέιβιντ Χαντ, επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου PGIM

Κορυφαία στελέχη hedge funds υποστήριξαν ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η θετική ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά την όλη υπόθεση και παρεμβαίνουν με τρόπο που κάνει το λιγότερο κακό στις αγορές. Η αρνητική ότι όσο οι short sellers «κυνηγούν» κάποια από τα τραπεζικά ιδρύματα που θεωρούν πιο αδύναμα, τόσο η αναταραχή θα συνεχίζεται, τουλάχιστον έως ότου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές κατορθώσουν να βρουν μία πιο μόνιμη λύση. 

Την ίδια ώρα η υποχώρηση των τραπεζών αυξάνει τις ελπίδες όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιδιωτικών πιστώσεων. Πρόκειται για ένα τμήμα επενδυτών, γνωστό και ως άμεσοι δανειστές, οι οποίοι έχουν καλύψει το κενό που άφησαν οι τράπεζες στη χορήγηση επιχειρηματικών και κτηματομεσιτικών δανείων. Ένας κλάδος που απέκτησε δημοτικότητα αφότου οι τράπεζες βγήκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση λιγότερο πρόθυμες να χορηγήσουν πιο επικίνδυνα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κλάδος των ιδιωτικών πιστώσεων αναδεικνύεται τώρα σε ένα από τα πιο φωτεινά σημεία της εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. 

«Οι μη τραπεζικοί δανειστές έχουν πάρει μερίδιο από τις τράπεζες και αυτό θα επιταχυνθεί τώρα με αυτές τις αποτυχίες και την αύξηση της ρύθμισης σε πολλές από αυτές τις περιφερειακές τράπεζες», τόνισε ο Χαντ της PGIM και συμπλήρωσε ότι «ότι όταν εξετάζετε την ιδιωτική πίστη ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και πολλούς από τους θεσμικούς επενδυτές εδώ, θα δείτε ότι οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από τον τραπεζικό κλάδο στο μέλλον». 

Ένα ακόμη στοιχείο που προβλημάτισε τους κορυφαίους επενδυτές είναι η άποψη που εκφράζουν αρκετοί στις αγορές ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εντός του 2023. Θεωρούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο, ενώ εκτιμούν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική θα έχει τελικά αρνητικό αποτύπωμα για την αμερικανική οικονομία. 

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στον βαθμό που έχει τιμολογηθεί χωρίς μια πολύ πιο σοβαρή οικονομική ύφεση», εκτίμησε η Κάρεν Κάρνιολ-Ταμπούρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates και προσέθεσε ότι «και κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι πολύ καλό για τις αγορές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χαντ που θεωρεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ο Ρίσι Καπούρ, συνδιευθύνων σύμβουλος της Investcorp, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο συνέδριο ότι ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτος υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δευτερογενής και τριτογενής επίδραση της πτώσης του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ, ιδίως, θα προκαλέσει περιορισμό των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και του δανεισμού», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στη φετινή εκδήλωση του Milken Institute συμμετείχαν περίπου 3.500 επενδυτές, τραπεζίτες και διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων. Το συνέδριο, που πήρε το όνομά του από τον Μάικλ Μίλκεν (Michael Milken), ο οποίος θεωρείται ευρέως υπεύθυνος για τη δημιουργία της σύγχρονης αγοράς ομολόγων υψηλού κινδύνου, έχει γίνει μια από τις κορυφαίες συναντήσεις για στελέχη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ενώ συμμετέχουν και ορισμένοι πολιτικοί και μη κερδοσκοπικοί ηγέτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Χτύπημα» της Fed στη Wall Street, επιθετικές δηλώσεις για τα επιτόκια

Η αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της Fed για αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού προκάλεσαν μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και πιέσεις στις μετοχές της τεχνολογίας.