ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο και αγορές
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη στην Ευρώπη υπό την ελπίδα συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα του ορίου του αμερικανικού χρέους. Νέο ράλι και υψηλά αρκετών 10ετιών για τον ιαπωνικό Nikkei.

Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ αλλά και στη Σύνοδο των G7 στη Χιροσίμα οι επενδυτές, με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές να παραμένει θετικό, ενώ εντυπωσιακή συνεχίζει να είναι η πορεία για τον ιαπωνικό Nikkei, ο οποίος διαμορφώνεται σε υψηλό αρκετών δεκαετιών. 

Κέρδη 0,45% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο μετάλλων να εμφανίζει την καλύτερη πορεία και να ενισχύεται άνω του 1%, με τον γερμανικό DAX να συνεχίζει την πολύ καλή πορεία του και να έχει κέρδη 0,31%, ενώ άνοδο 0,27% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,40%. Θετικό το κλίμα και στην περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,38%, ενώ 0,31% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Πιο συγκρατημένη η πορεία για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,01%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,07%, ενώ στο +0,05% κινείται ο Nasdaq. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το όριο του χρέους, αφού ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι ανέφερε ότι οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

«Αναμένεται ευρέως μια συμφωνία στις ΗΠΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο, αν και θα πρέπει να δούμε σε ποιους όρους θα συμφωνηθεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία», σημείωσε ο Βικτόρ Αλβάρεζ, αναλυτής της Tressis και προσέθεσε ότι «οι αγορές  βρίσκεται σε λίγο πιο ριψοκίνδυνη κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε στενό εύρος».

Ωστόσο, η μεταβλητότητα των μετοχών θα μπορούσε να είναι υψηλότερη σήμερα, καθώς περίπου 1,7 τρισ. δολάρια συμβολαίων παραγώγων που συνδέονται με μετοχές και δείκτες έχουν προγραμματιστεί να λήξουν, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.

Ανοδική πορεία και για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη 0,66% στα 76,36 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,61% στα 72,30 δολάρια. Ήπια ανοδική κίνηση για το φυσικό αέριο, με ενίσχυση 0,2% στα 29,85 ευρώ. 

Θετικά κινείται και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό στο +0,48% και τα 1.969,35 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει άνοδο 1,24% στα 23,9 δολάρια. 

Ακάθεκτος συνεχίζει το ράλι του και την αναρρίχηση σε υψηλά αρκετών δεκαετιών ο ιαπωνικός Nikkei στον απόηχο καλής πορείας της ιαπωνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο, με τα σημερινά του κέρδη να φθάνουν στο +0,77%. Αντίθετα πιέσεις δέχθηκε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ με πτώση 1,46%, ενώ 0,42% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips με απώλειες σε Τιτάν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΗ και Motor Oil ενώ ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στην έναρξη, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.317,72 μονάδες (-1,60%) και τον τραπεζικό δείκτη στις 2.684,63 μονάδες (-2,15%). Απώλειες για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και η Coca-Cola HBC.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά με «οδηγό» τις τράπεζες και το ευρωπαϊκό κλίμα

Σε ανοδική τροχιά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες, με επιλεκτικές πιέσεις σε τίτλους της αγοράς.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε ανοδικούς ρυθμούς ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από τράπεζες

Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας τη θετική τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,51% στις 2.357,79 μονάδες, με συναλλαγές 22,95 εκατ. ευρώ.