ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο μετοχών γράφημα
Φωτο: Shutterstock

Κοντά σε υψηλά 9ετίας βαθίζει προς τις εκλογές το Χρηματιστήριο

Ηγετικό ρόλο με κέρδη άνω του 2% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ με θετικό ρυθμό κινούνται οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Τρ. Πειραιώς. Καλή εικόνα από την αξία των συναλλαγών.

Ανοίγει, αν και με προσεκτικό τρόπο, τον βηματισμό της η αγορά με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κοντά στο υψηλό σχεδόν εννέα ετών, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές και με τους επενδυτές να εμφανίζονται αρκετά ψύχραιμοι, παρά το όποιο ρίσκο φέρνει η κάλπη της απλής αναλογικής. 

Αρκετά ισχυρή ανοδική κίνηση για την Ευρώπη, με τον DAX κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό και κέρδη 0,75%, ενώ άνοδο 0,79% εμφανίζει ο Stoxx 600, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή ή για κάποιους βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ. Πιο ψύχραιμες παραμένουν οι αντιδράσεις για τα futures της Wall Street με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,19%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15: εμφανίζει κέρδη 0,33% στις 1.133,87 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.126,08 μονάδων (-0,36%) και του υψηλού των 1.134,50 μονάδων (+0,39%), με την αξία των συναλλαγών να είναι αρκετά καλή και να φθάνει στα 50,1 εκατ. ευρώ ενώ 51 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 58 κινούνται με απώλειες. Άνοδος 0,59% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται με κέρδη 0,05%.

Διευρύνει ελαφρώς τα κέρδη του ο τραπεζικός δείκτης στο +0,74%, με την Alpha Bank να έχει άνοδο 1,69%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,94%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,15%, την Τρ. Πειραιώς με κέρδη 0,42% και την Attica Bank να κινείται 1,92% υψηλότερα. 

Ισχυρά κέρδη για τον ΟΠΑΠ στο +2,88%, με την Coca-Cola HBC να κινείται σταθεροποιητικά και να ενισχύεται 0,17%, τη ΔΕΗ να συνεχίζει σε καλή πορεία και να έχει άνοδο 1,6%, ενώ ο ΟΤΕ έχει κέρδη 0,58%. Υψηλότερα του +1% η Ελλάκτωρ, ενώ παραμένουν πό πίεση τα ΕΛΠΕ με πτώση που ξεπερνά το 1%. 

Μετά το εντυπωσιακό προεκλογικό ράλι η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις προχωρά σε μία συντήρηση δυνάμεων εν αναμονή των εκλογών της Κυριακής. Βασικός παράγοντας που ανησυχεί τους αναλυτές ενόψει των εκλογών είναι το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου και αδυναμία σχηματισμού μίας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία δεν θα αλλάξει την τρέχουσα οικονομική πολιτική και θα συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις. Πάντως σημειώνουν ότι με τα σημερινή δεδομένα οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές, αλλά ότι οι εκλογές αποτελούν και μία από τις αιτίες που θα καθυστερήσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Τρίτη ημέρα ανόδου με τοποθετήσεις σε blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μετοχές έκλεισαν με μικρή άνοδο την Παρασκευή, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,25% στις 2.271,72 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,11% και ετήσια κέρδη 7,12%.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΔΕΗ «τρέλανε» το ταμπλό με +7% και οδήγησε σε «άλμα» τον Γενικό Δείκτη

Ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της εντυπωσιακής ΑΜΚ της ΔΕΗ. Στο +2,08% ο Γενικός Δείκτης, ΔΕΗ στο +7,23% και μεγάλες εντολές αγοράς για τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να ξεχωρίζει
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από ΔΕΗ και τραπεζικές μετοχές

Με σημαντική άνοδο κινούνται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 2.257,79 μονάδες (+1,70%). Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο 6,33%, μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.