ΓΔ: 1223 0.17% Τζίρος: 28.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Εντυπωσιακή η μείωση χρέους που πέτυχε η ελληνική οικονομία

Σε καλύτερο επίπεδο από την αντίστοιχη της Ιταλίας είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τον οίκο, που αναμένει διατήρηση μίας ορθής δημοσιονομικής πολιτικής.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει τη μείωση χρέους που πέτυχε η Ελλάδα ο οίκος Moody’s, επαναλαμβάνοντας ότι η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πιστωτικά θετικό γεγονός υπό το πρίσμα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. 

Όπως σημειώνει σε report του στις 21 Μαΐου, οι ψηφοφόροι στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έδωσαν στο κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Νέα Δημοκρατία, σχεδόν το 41% των ψήφων, μια σημαντική πολιτική νίκη, η οποία όμως το αφήνει λίγες έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τη συγκρότηση μονοκομματικής κυβέρνησης. 

Το κεντροαριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε δεύτερο με λίγο πάνω από το 20% των ψήφων. Δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τον σχηματισμό συνασπισμού, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί βάσει ενός εκλογικού νόμου που θα επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα που θα έχει ποσοστό 25% και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. 

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η πριμοδότηση της πλειοψηφίας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που θα υποδήλωνε συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό πλεονέκτημα. 
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. 

Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. 

Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει έντονα μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση κατά 9% το 2020. Βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022

Παρόλο που ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, η επιβάρυνση του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμη, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που παρείχαν οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017. 

Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης - εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και των συναλλαγών repos με άλλους φορείς του ελληνικού δημόσιου τομέα - οφείλεται σε ιδρύματα της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημοσίων εσόδων - ο προτιμώμενος δείκτης μας για να μετρήσουμε την οικονομική δυνατότητα του βάρους του χρέους - είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές. Σε έναν δείκτη της τάξης του 5,5%-6,0%, η δυνατότητα αντοχής του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από εκείνη της και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.

Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Απειλή ενός τρισ. δολ. για την αγορά από εκδόσεις εντόκων αμερικανικού δημοσίου

Μετά τη συμφωνία για το χρέος το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ θα κληθεί να «γεμίσει» τα ταμεία του, με κρεσέντο έκδοσης εντόκων γραμματίων μέχρι τα τέλη του γ' τριμήνου. Κίνηση ανάλογη με αύξηση 0,25% από τη Fed, τονίζουν οι αναλυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους, τα σενάρια των εκλογών

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει ως σχεδόν τον απόλυτο ρυθμιστή των εκλογών η αμερικανική τράπεζα, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το ποσοστό που θα λάβει στις 21/5 θα καθορίσει το εάν θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Παράγοντες - κλειδιά αποτελούν η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σε συνδυασμό, όμως, με δημοσιονομικό εξυγίανση που θα βελτίωνε περαιτέρω τους βασικούς δείκτες της οικονομίας.