ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις κερδών στις τράπεζες «κρατούν» σε ήπια πορεία το ΧΑ

Ξεχωρίζει η μετοχή της Motor Oil με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του +1% κινούνται ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Ισχυρή πορεία για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με διάχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των υψηλών κερδών τους στις τραπεζικές μετοχές, οδηγεί σε περιορισμό των αρχικά σημαντικών κερδών για τον Γενικό Δείκτη, ενώ αντίβαρο κρατούν οι τίτλοι των Motor Oil, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ. 

Μάζεμα κερδών καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, με θετική την κατ' αρχήν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ αλλά αρνητικό παράγοντα την αργία σε Wall Street και Λονδίνο, που καθιστά ανενεργά αρκετά χαρτοφυλάκια. Κέρδη μόλις 0,07% για τον Stoxx 600, με τον DAX να ακολουθεί λίγο καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,15%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:43 εμφανίζει κέρδη 0,25% στις 1.220,89 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.220,99 μονάδων (+0,01%) και του υψηλού των 1.233,37 μονάδων (+1,02%), με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 35,4 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η επικράτηση των ανοδικών μετοχών στις 78 έναντι 31 που κινούνται με απώλειες. Οριακή μεταβολή στο +0,13% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να συνεχίζει να ακολουθεί πολύ καλύτερη πορεία και να κινείται 1,43% υψηλότερα. 

Αρνητική στροφή για τον τραπεζικό δείκτη, παρά τα έστω και ήπια αρχικά του κέρδη, με την Alpha Bank να κινείται σταθεροποιητικά αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%, τη Eurobank να έχει απώλειες 0,91%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,69%, την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,43% χαμηλότερα και την Attica Bank στο +1,09%. 

Εξακολουθεί να ξεχωρίζει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Motor Oil με άνοδο 3,42%, εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης των κερδών α' τριμήνου με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα είναι ισχυρά, ενώ ισχυρά κέρδη 1,82% εμφανίζου και τα ΕΛΠΕ. Ανοδική πορεία στο +1,85% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,81%, ενώ η ΔΕΗ κινείται 0,61% υψηλότερα. Αντίθετα πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Coca-Cola HBC με απώλειες 1,07%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της ΕΧΑΕ με κέρδη άνω του 2%, η οποία δημοσιοποιεί τα μεγέθη α' τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Entersoft και Profile, με την καλύτερη πορεία να σημειώνει η Premia καθώς ενισχύεται 3,60%. 

Η αργία σε Wall και Λονδίνο επηρεάζει αρκετά και το ΧΑ κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία του τζίρου, με το «παιχνίδι» σήμερα να περνά στους εγχώριους επενδυτές. Η αγορά έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή πορεία από την αρχή του έτους, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. 

Την ίδια ώρα αυτό που όλοι αναμένουν είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι οι traders αντιμετωπίζουν τα ελληνικά assets, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στα ομόλογα, σαν να έχουν ανακτήσει αυτήν την βαθμίδα. Σημειώνεται ότι η προσοχή θα στραφεί στις επόμενες ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις των οίκων: Fitch 9 Ιουνίου, Scope 4 Αυγούστου, DBRS 15 Σεπτεμβρίου, Moody’s 20 Οκτωβρίου, S&P 20 Οκτωβρίου και Fitch 1 Δεκεμβρίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για τις τράπεζες και βελτιωμένος τζίρος χάρις και στην Optima

Συνεδρίαση για έναν ρόλο η σημερινή στο ΧΑ, με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζικών μετοχών και τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του +3%. Σταθεροποιητικές οι τάσεις για τον τίτλο της Optima bank.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, σταθεροποίηση για τον Γεν. Δείκτη

Ισχυρή ανοδική αντίδραση με κέρδη που ξεπερνούν το 2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ πλησίον του +2% κινείται και ο κλαδικός δείκτης. Έντονη κινητικότητα στην Optima bank, με αυξημένη αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο, προσπάθεια αντίδρασης από τις τράπεζες

Αρκετές εναλλαγές πρόσημων για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν. Πιέσεις και αυξημένη αξία συναλλαγών για την Optima bank στο ντεμπούτο της στην αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση απωλειών για ΧΑ, ενίσχυση πιέσεων για τις τραπεζικές μετοχές

Χάνει και νέα επίπεδα τεχνικής στήριξης ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό. «Αντίσταση» από Aegean με κέρδη άνω του 2%, ενώ θετική πορεία ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Sarantis.