ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ο ενεργειακός κλάδος δίνει «καύσιμα» στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Άνω του +4% ο τίτλος της Motor Oil, ενώ υψηλότερα του 2% κινείται αυτός των ΕΛΠΕ. Πολύ καλή πορεία και κέρδη άνω του 1% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σταθεροποιητική πορεία για τράπεζες.

Αντιστάσεις σε όσους προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών σε μετοχές που έχουν τρέξει το τελευταίο διάστημα βγάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Motor Oil να συνεχίζει αμείωτη το ράλι της, ενώ πολύ καλή είναι η εικόνα και για τα ΕΛΠΕ. 

Αρνητική στροφή για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αρχική ευφορία για την κατ' αρχήν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, φαίνεται ότι σβήνει, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν συναλλαγές σε Wall Street και Λονδίνο λόγω αργιών. Πτώση 0,06% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,12%. 

Ο Γενικός Δείκτης δεν κινδύνεψε σε καμία περίπτωση να χάσει το θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση και στις 14: εμφανίζει κέρδη 1% στις 1.220,89 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.220,99 μονάδων (+0,01%) και του υψηλού των 1.233,37 μονάδων (+1,02%), ενώ σε καλή πορεία βρίσκεται η αξία των συναλλαγών, εάν συνυπολογιστεί η αργία σε Λονδίνο και Wall και φθάνει στα εκατ. ευρώ. Σταθερή η επικράτηση των ανοδικών μετοχών στις 90, έναντι 29 που υποχωρούν και 15 που διατηρούνται αμετάβλητες. Άνοδος 0,92% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να συνεχίζει να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 1,65%. 

Αντιστάσεις βγαίνουν και στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται στο +0,22%. Αρκετά έντονη μεταβλητότητα για την Alpha Bank, η οποία είχε ενδοσυνεδριακά κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, για να τα «σβήσει» και να γυρίσει σε απώλειες, τις οποίες, όμως, επίσης μηδένισε και πλέον έχει άνοδο 0,66%. Στο -0,03% η Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,03%, την Τρ. Πειραιώς να ενισχύεται 0,50% και την Attica Bank να έχει άνοδο 1,09%. 

Ο ενεργειακός κλάδος αναλαμβάνει τα ηνία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τη Motor Oil να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του 2% κινείται ο τίτλος των ΕΛΠΕ. Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση των μεγεθών της Motor Oil αύριο, εκτιμώντας ότι θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ σήμερα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των μεγεθών α' τριμήνου της ΕΧΑΕ (+2,77%), μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Πολύ καλή η πορεία και για τις  μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ αντίθετα πιέσεις και απώλειες 0,36% εμφανίζει η Coca-Cola HBC, αλλά αρκετά πιο μαζεμένες από τις αρχικές που είχαν ξεπεράσει το 1%. 

Η αρκετά έντονη νευρικότητα στην αγορά, κυρίως εξαιτίας της πορείας των τραπεζικών τίτλων, μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογημένη, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει αρχικά η διατήρηση των 1.000 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη και ακολούθως η άνοδος σε πιο υψηλά επίπεδα. Η καλή πορεία των τραπεζών θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς τόσο τα μεγέθη α' τριμήνου όσο και πληθώρα εκθέσεων δείχνουν ότι ο κλάδος έχει αφήσει, οριστικά, πίσω τους τις «μαύρες ημέρες» και παράλληλα ευνοείται τα μέγιστα από την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για τις τράπεζες και βελτιωμένος τζίρος χάρις και στην Optima

Συνεδρίαση για έναν ρόλο η σημερινή στο ΧΑ, με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζικών μετοχών και τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του +3%. Σταθεροποιητικές οι τάσεις για τον τίτλο της Optima bank.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, σταθεροποίηση για τον Γεν. Δείκτη

Ισχυρή ανοδική αντίδραση με κέρδη που ξεπερνούν το 2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ πλησίον του +2% κινείται και ο κλαδικός δείκτης. Έντονη κινητικότητα στην Optima bank, με αυξημένη αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο, προσπάθεια αντίδρασης από τις τράπεζες

Αρκετές εναλλαγές πρόσημων για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν. Πιέσεις και αυξημένη αξία συναλλαγών για την Optima bank στο ντεμπούτο της στην αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση απωλειών για ΧΑ, ενίσχυση πιέσεων για τις τραπεζικές μετοχές

Χάνει και νέα επίπεδα τεχνικής στήριξης ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό. «Αντίσταση» από Aegean με κέρδη άνω του 2%, ενώ θετική πορεία ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Sarantis.