ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Αλλάζουν οι όροι διαπραγμάτευσης στην επιτήρηση, πιο δύσκολες οι συναλλαγές

Με την απόφαση του ΧΑ μετοχές όπως Intralot, Επίλεκτος, Frigogalss θα κάνουν πράξεις 2 φορές την ημέρα έναντι 4 τώρα. Από Τρίτη 6 Ιουνίου σε εφαρμογή η απόφαση.

Πιο δύσκολη καθίσταται η διαπραγμάτευση των μετοχών που βρίσκονται υπό επιτήρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η διοίκηση της αγοράς αποφάσισε οι όροι να γίνουν περισσότερο αυστηροί από την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου. Συκγκεριμένα μειώνεται σε δυο από τέσσερις σήμερα οι περίοδοι διαπραγμάτευσης που πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούν μόνο για 4 λεπτά στη συνεδρίαση να πραγματοποιπούν συναλλαγές.

Η απόφαση του ΧΑ θα καταστίσει δυσκολότερες της συναλλαγές που βρίσκονται σε επιτήρηση μεταξύ αυτών Intralot, Επίλεκτος, Frigogalss κ.α. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η διοίκηση του ΧΑ αποφάσισε ότι:   

  • τα όρια διακύμανσης τιμών των αξιογράφων της Κατηγορίας «Επιτήρησης» ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής (από ±20% σήμερα)
  • ο αριθμός των δημοπρασιών της Κατηγορίας «Επιτήρησης» ορίζονται σε δύο (από 4 σήμερα) και θα λαμβάνουν χώρα η πρώτη μεταξύ 11:58 και 12:00 και η δεύτερη μεταξύ 17:08 και 17:10
  • ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος σε αξιόγραφα που διαπραγματεύονται στην βαθμίδα Μικρής Συναλλακτικής Δραστηριότητας της Κύριας Αγοράς, της Επιτήρησης και μετοχών ανεξαρτήτως διαβάθμισης που εμφανίζουν διασπορά μικρότερη του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των κοινών μετοχών τους θα λαμβάνει υπόψη ως ελάχιστη αξία συναλλαγών το ποσό των 500 ευρώ (από 100 ευρώ σήμερα) και το ποσό των 750 ευρώ ως ελάχιστη αξία συνεδρίασης (από 200 ευρώ σήμερα) 

Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών, ορίζεται η Τρίτη 06 Ιουνίου 2023

Επιπλέον, ενέκρινε την τροποποίηση της προμήθειας κατάρτισης συναλλαγών των Ειδικών Διαπραγματευτών στο προϊόν «Συμβόλαι Μελλοντικής Εκπλήρωσης» επί του Δείκτη MSCI Greece Rebased Index, για το 1ο τρίμηνο διαπραγμάτευσης του προϊόντος, ήτοι με εφαρμογή από 1/6/2023 έως 15/9/2023. Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών, ορίζεται η Τρίτη 06 Ιουνίου 2023.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις αγορές λόγω Fed

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με συχνές εναλλαγές πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές. Στο επίκεντρο σταθερά οι τράπεζες. Άνω του -1% η πτώση στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές

«Ολική επαναφορά» τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον τραπεζικό, καθώς μετά από απώλειες που ξεπέρασαν το -1% έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος. Ξεχωρίζουν οι μετοχές ΟΤΕ και Jumbo. Αυξημένη αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια «προστασίας» των 1.200 μονάδων

Στα αρνητικά για την αγορά τόσο η προειδοποίηση της Fed για υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και το ράλι στις τιμές πετρελαίου. Στο επίκεντρο τράπεζες αλλά και εισηγμένες που ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο ΧΑ, «αγνοούν» τις αναβαθμίσεις οι επενδυτές

Συχνές οι εναλλαγές πρόσημων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ πτωτικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις νέες θετικές εκθέσεις για τον κλάδο.