ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τραπεζική ώθηση για το ΧΑ, σημαντικά κέρδη και στις ευρωαγορές

Πρωταγωνιστές οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να έχει άνοδο που ξεπερνά το 2%, ενώ ξεχωρίζει η Τρ. Πειραιώς με κέρδη άνω του 4%. Πολύ καλή πορεία για ΟΤΕ, καλή η εικόνα για τον τζίρο.

Με θετικό βηματισμό συνεχίζει να κινείται τόσο η εγχώρια αγορά, με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο και της ψήφισης της συμφωνίας για την αύξηση των ορίων του αμερικανικού χρέους. 

Παράλληλα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αν και παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, αποτελεί μία ακόμη θετική είδηση που στηρίζει την επενδυτική αισιοδοξία, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,77%, ενώ κέρδη 1,07% εμφανίζει ο DAX. Πιο «μαζεμένη» η αντίδραση για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,19%. 

Στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης στις 13:26 εμφανίζει κέρδη 0,58% στις 1.225,70 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.222,72 μονάδων (+0,33%) και του υψηλού των 1.231,10 μονάδων (+1,02%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 44,3 εκατ. ευρώ, ενώ 54 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 44 κινούνται με απώλειες. Άνοδος 0,88% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +0,05%. 

Συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται στο +2,70%. Κέρδη 2,42% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,74%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 2,07%, την Τρ. Πειραιώς να κινείται 4,20% υψηλότερα, στο +1,57% βρίσκεται η Attica Bank. Σε νέα της έκθεση η Jefferies προχωρά σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς, ενώ διατηρεί αμετάβλητο αυτόν για την Alpha Bank, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την καλή πορεία της οικονομίας, του τουρισμού αλλά και της αναμονής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. 

Ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία εμφανίζει κέρδη 1,75%, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί και η Coca-Cola HBC με άνοδο 0,65%. Οριακή άνοδος 0,05% για τη ΔΕΗ, ενώ πιέσεις ασκούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ με απώλειες 0,25%. Διατηρούνται οι πιέσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με πτώση 1,03% και 1,49% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 1,49% εμφανίζει ο τίτλος της Mytilineos, με αυτόν της Lamda να κινείται 0,86% χαμηλότερα. 

Παράλληλα το ΧΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Deutsche Bank είναι η αγορά που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στις αποδόσεις τόσο τον Μάιο όσο και από την αρχή του έτους, έχοντας υπεραποδόσει εντυπωσιακά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αλλά και τη Wall Street. Το ράλι τροφοδοτήθηκε τόσο από τα μεγέθη των εισηγμένων, όσο και από τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Ένας ακόμη παράγοντας ώθησης ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου, που έδειξαν ότι η νέα κυβέρνηση - εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου - θα έχει αυτοδυναμία ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική αλλά και στο ρυθμό πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων. 

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο το Χ.Α. «έσπασε» διαδοχικά τα όρια των 1.000, 1.100 και 1.200 μονάδων, ευρισκόμενο πλέον μια ανάσα από τα υψηλά εννέα ετών. Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε το 5μηνο του 2023 σε ποσοστό 31,07%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 30,86%, ο Mid Cap κέρδισε 29,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, κέρδισε σε ποσοστό 49,69%.

Ο Μάιος ήταν ο καταλύτης για να εκτοξευτούν οι επιδόσεις του πενταμήνου, καθώς ήταν ο κορυφαίος μήνας του 2023 και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, με τον Γ.Δ. να κλείνει με άνοδο 12,31%, τον FTSE 25 στο +12,08%, τον Mid Cap +12,75% και τον τραπεζικό, παρά τη διόρθωση 4,34% του τελευταίου τριημέρου, στο +20,56%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις αγορές λόγω Fed

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με συχνές εναλλαγές πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές. Στο επίκεντρο σταθερά οι τράπεζες. Άνω του -1% η πτώση στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές

«Ολική επαναφορά» τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον τραπεζικό, καθώς μετά από απώλειες που ξεπέρασαν το -1% έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος. Ξεχωρίζουν οι μετοχές ΟΤΕ και Jumbo. Αυξημένη αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια «προστασίας» των 1.200 μονάδων

Στα αρνητικά για την αγορά τόσο η προειδοποίηση της Fed για υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και το ράλι στις τιμές πετρελαίου. Στο επίκεντρο τράπεζες αλλά και εισηγμένες που ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο ΧΑ, «αγνοούν» τις αναβαθμίσεις οι επενδυτές

Συχνές οι εναλλαγές πρόσημων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ πτωτικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις νέες θετικές εκθέσεις για τον κλάδο.