ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: CENERGY

Eurobank Eq.: Τοποθετεί στα 7,20 ευρώ την τιμή - στόχο για Cenergy

Με σύσταση «αγορά» ξεκινά την κάλυψη της εισηγμένης η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι η μετοχή παρά την πολύ καλή της πορεία διαθέτει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Την κάλυψη της Cenergy Holdings με τιμή στόχο στα 7,20 ευρώ και σύσταση «αγορά» ξεκινά η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι παρά το εντυπωσιακό ράλι της τελευταίας 2ετία η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες, ενώ διαθέτει προφίλ ισχυρότερης ανάπτυξης και προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις. 

Η Cenergy είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές καλωδίων/χαλύβδινων σωλήνων παγκοσμίως, με τις δραστηριότητές της να επικεντρώνονται στην παραγωγή καλωδίων υψηλής τάσης (4ος κορυφαίος «παίκτης» διεθνώς ) και χαλύβδινων σωλήνων. Ο όμιλος είναι διαφοροποιημένος γεωγραφικά (η Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 30% των πωλήσεων), ενώ εξυπηρετεί τις περισσότερες τελικές αγορές. Ο κύριος μοχλός δημιουργίας αξίας του ομίλου είναι ο κλάδος των καλωδίων, ο οποίος αντιπροσώπευε το περίπου 70%/80% των εσόδων και των EBITDA του 2022 αντίστοιχα, αλλά με τους σωλήνες να αυξάνονται στο μείγμα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για έργα φυσικού αερίου που υποστηρίζεται περαιτέρω από τον εξορθολογισμό της αγοράς. Η Cenergy είναι ουσιαστικά μια επενδυτική επιλογή τόσο για την ηλεκτροδότηση όσο και για το φυσικό αέριο/καθαρή ενέργεια που είναι προετοιμασμένο να επωφεληθεί από την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ενόψει της αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς, του πολλαπλασιασμού των υπεράκτιων πάρκων και της δυναμικής ανάπτυξης του τομέα των καυσίμων φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
 
Ο όμιλος διαθέτει αξιοσημείωτη τεχνογνωσία στα καλώδια μεταξύ συστοιχιών, ενώ διαθέτει επίσης μια αρκετά ανταγωνιστική σειρά προϊόντων στα καλώδια HVAC/HVDC. Η αγορά των υπεράκτιων αιολικών καλωδίων οδεύει προς περίπου 11% CAGR τα επόμενα 7 χρόνια, εν μέσω ισχυρής ζήτησης και ισχυρής τιμολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για περίπου 16% ανάπτυξη για το τμήμα έργων καλωδίων του ομίλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities. Οι συνολικές προβλέψεις για τον όμιλο προβλέπουν >6% CAGR εσόδων την περίοδο 2023-26, κυρίως λόγω των εσόδων από έργα (περίπου 10% CAGR, συμπεριλαμβανομένων των χαλυβδοσωλήνων). Αυτό υποστηρίζεται καλά από το τρέχον συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Cenergy, το οποίο υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. 
 
Η Cenergy έχει δει το προσαρμοσμένο EBITDA της να αναπροσαρμόζεται σε 137 εκατ. ευρώ το 2022 από μόλις 61 εκατ. ευρώ το 2018, παρέχοντας περίπου 22% CAGR κατά την περίοδο και >3% διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους σε περίπου 9,6%, επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνο της Prysmian. Όσον αφορά το μέλλον, προβλέπεται περίπου 18% CAGR EBITDA την περίοδο 2023-26. Αυτό το προφίλ ανάπτυξης είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ελκυστικά στο χώρο των καλωδίων και ξεπερνά την υψηλή μονοψήφια αύξηση EBITDA που προσφέρουν η Prysmian και η Nexans. 
 
Οι εταιρείες καλωδίων/σωλήνων, οι οποίες προηγουμένως θεωρούνταν επιχειρήσεις χαμηλού περιθωρίου κέρδους, είδαν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της σταθερής εισροής παραγγελιών ως αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης και του εξηλεκτρισμού. Κατά την περίοδο 2017-2022 η Cenergy πέτυχε απόδοση >30% προ φόρων από την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου, επεκτείνοντας έτσι το ROIC μετά φόρων σε περίπου 14%, το καλύτερο επίπεδο στην κατηγορία της μεταξύ των ανταγωνιστών της. Όσον αφορά το μέλλον, το μοντέλο της Eurobank Equities προβλέπει επέκταση του ROIC κατά >3% μέχρι το 2026. 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τα μεγέθη της Cenergy Holdings

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ote T
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Eq.: Αυξημένο αλλά «υπερβολικά συντηρητικό» το μέρισμα του ΟΤΕ

Διατηρείται η σύσταση «hold», καθώς και η τιμή - στόχος στα 15,10 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να αναφέρει ότι υπάρχει δυσκολία «εύρεσης» καταλυτών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πορεία της μετοχής.
Evaggelos Mytilineos
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης «βλέπουν» οι αναλυτές για τη Mytilineos

Η συνέργειες της εταιρείας αποτελούν ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία της στην ενέργεια. Δυναμικό outlook για το αλουμίνιο.