ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Πιέσεις στο δολάριο από τις επιθετικές κινήσεις ΕΚΤ και Fed

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Τόσο η στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και εκείνη της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιθετικές. Ωστόσο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια ενώ η Fed τα διατήρησε αμετάβλητα, και οι αγορές προτίμησαν να πιστέψουν τα γεγονότα και όχι τη ρητορική.

Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, το δολάριο υποτιμήθηκε απότομα έναντι όλων των βασικών νομισμάτων παγκοσμίως πλην του Ιαπωνικού γεν, το οποίο δέχθηκε ένα πλήγμα από την επιμονή της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προσποιείται ότι είναι ακόμη 2020. Η Βρετανική στερλίνα ήταν ο νικητής της εβδομάδας, ενισχυμένη κατά περίπου 3% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στην κορυφή  των επιδόσεων της περασμένης εβδομάδας. Μέχρι στιγμής φέτος, τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής παραμένουν πρωταγωνιστές, με τα πέσο της Κολομβίας και του Μεξικού και το ρεάλ Βραζιλίας να ενισχύονται όλα σε διψήφια ποσοστά έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Όπως και στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας (την Πέμπτη) θα προηγηθεί η δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό το Μάιο. Οι αναλυτές σχεδόν ομόφωνα εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως. Δεν αναμένονται ιδιαίτερες ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και η προσοχή των αγορών θα στραφεί αλλού, και κυρίως στη στερλίνα.

Στερλίνα 

Ο συνδυασμός του επίμονου πληθωρισμού, των ενδείξεων για ένα σπιράλ μισθών-τιμών και η οικονομική ανθεκτικότητα ενισχύουν τόσο τις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας όσο και για τη στερλίνα. Η στερλίνα είναι ένα από τα βασικά μας στοιχήματα αυτή τη χρονιά και με χαρά παρατηρούμε πως είναι στην κορυφή μεταξύ των νομισμάτων της G10 μέχρι τώρα. Πιστεύουμε ότι έχει ακόμη χώρο για να συνεχίσει την κίνησή της. Πέρα από μία ακόμη δημοσίευση των στοιχείων του πληθωρισμού σε ένα ακόμη ιστορικά υψηλό επίπεδο, αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και αναμένουμε επίσης να ακολουθήσει και έναν επιθετικό τόνο στη ρητορική της. Πιστεύουμε ότι το τερματικό επιτόκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει το 6% και διατηρούμε τις ανοδικές μας εκτιμήσεις για τη στερλίνα.

Ευρώ 

Η αναμφισβήτητα επιθετική την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια και δεσμεύτηκε για μία ακόμη αύξηση τον Ιούλιο. Η Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά δεν έδωσε ιδιαίτερη βάση στην πρόσφατη πτωτική έκπληξη στον πληθωρισμό και, αναμφίβολα, παραμένει επικεντρωμένη στο ακόμη σημαντικό κενό μεταξύ των επιτοκίων και του δομικού πληθωρισμού. Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου πιστεύουμε (εκτός και αν μεσολαβήσει μέχρι τότε μία σοβαρή πτωτική έκπληξη στον πληθωρισμό) ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Οι αγορές αρχίζουν να συμφωνούν μαζί μας πλέον, και το κοινό νόμισμα ενισχύεται προς τα υψηλά του πρόσφατου εύρους διακύμανσής του έναντι του Αμερικανικού δολαρίου. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προχώρησε σε μία “επιθετική παύση” την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα για πρώτα φορά σε αυτό τον κύκλο αυξήσεων. Ωστόσο προσπάθησε να επικοινωνήσει στις αγορές, μέσω ενός επιθετικού διαγράμματος κατανομής των εκτιμήσεων των μελών της για τα επιτόκια (dot plot), ότι η επόμενη κίνηση θα είναι πιθανότατα μία αύξηση. Το διάγραμμα αυτό υποδείκνυε ότι τα περισσότερα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ακόμη αναμένουν δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων προτού τερματιστεί ο τρέχων κύκλος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν μία μέρα πριν τη συνεδρίαση παρείχαν μικρή ανακούφιση για την Τράπεζα. Ο μηνιαίος βασικός δομικός δείκτης καταγράφηκε για έκτο διαδοχικό μήνα στα επίπεδα του 0,4% ή και πάνω από αυτό, συνεπής με μία ανεπιθύμητη σταθεροποίηση του πληθωρισμού πέριξ του 5%. Παρότι οι αγορές ακόμη δεν πιστεύουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων της, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι προσδοκίες για περικοπές των επιτοκίων έχουν μετατοπιστεί για το 2024, όπως και αναμέναμε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές αναμένουν μια καθοδική μετατόπιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό.
Epitokia, Rates
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.