ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο κόντρα στις νέες πιέσεις στην Ευρώπη

Κέρδη άνω του 2% για Aegean, ενώ υψηλότερα του 1% κινούνται ΟΤΕ, Mytilineos και Lamda. Πιέσεις και απώλειες άνω του 1% για Eurobank. Συνεχίζεται η υποχώρηση στην Ευρώπη.

Μία ακόμη συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών που η πορεία του είναι πολύ καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να προφυλάσσει το επίπεδο των 1.300 μονάδων, ενώ διεξάγεται μία μικρή “μάχη” μεταξύ αγοραστών και πωλητών. 

Σταθερά πτωτικό το κλίμα στην Ευρώπη, εξαιτίας του συνδυασμού  της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, των ανακοινώσεων μη ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών α' εξαμήνου αλλά και τη νέα αποδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ. Ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,75% με τον DAX να αποδυναμώνεται 0,73%. Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,19%.  

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:45 εμφανίζει κέρδη 0,22% στις 1.308,69 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 37,7 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο 0,36% έχει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,64%. 

Στο +0,12% ο τραπεζικός δείκτης, με μοναδική μετοχή που υποχωρεί κατά 1,16% είναι η Eurobank. Αντίθετα θετικό γύρισμα με έστω και οριακά κέρδη 0,09% για την Alpha Bank, ενώ συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς με ενίσχυση 0,98% και 0,93% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των αναλυτών στις ανακοινώσεις των μεγεθών εξαμήνου για Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, ενώ βρίσκονται εν αναμονή και της ανακοίνωσης την επόμενη εβδομάδα των στοιχείων για την Alpha Bank. 

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% συνεχίζει να εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ, με τους επενδυτές να επιβραβεύουν τον όμιλο για τα μεγέθη α' εξαμήνου, ενώ στο +0,77% βρίσκεται η ΔΕΗ, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μετά το κλείσιμο της αγοράς. Άνω του 2% τα κέρδη για την Aegean, ενώ υψηλότερα του 1% ενισχύονται Mytilineos και Lamda. Οριακές απώλειες 0,04% για Coca-Cola HBC, ενώ μόλις 0,13% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ

Το θετικό για το ΧΑ είναι ότι η πολύ καλή πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των μερισμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι για εφέτος θα εκτιναχθούν, με δεδομένο ότι οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εντός του 2023 που αφορούν στα κέρδη του 2022 ξεπέρασαν ήδη το ποσό των 2,255 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ίδιων των εταιρειών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σημείο - κλειδί η αναπάντεχη αναβάθμιση από S&P

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's εκτιμάται ότι θα δράσει ως ένας ακόμη θετικός καταλύτης για την αγορά. Η προσοχή και στις ανακοινώσεις μεγεθών αρκετών εισηγμένων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με οριακές απώλειες ξεπέρασε το ΧΑ την εβδομάδα του γεωπολιτικού ρίσκου

Ανοδική η συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά την αρχική αναταραχή. Συντριπτική επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό, κυνήγι μετοχών που είχαν πέσει και εστίαση στα οικονομικά αποτελέσματα.