ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Stocks, Metoxes, Nea Yorki, New York, Markets, Agores
Φωτο: Unsplash

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των εισηγμένων στη Wall Street

Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο υποχώρησης των κερδών ανά μετοχή εταιριών του S&P 500, αλλά και προσδοκίες ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Αναβαθμίσεις εκτιμήσεων για τα επόμενα τρίμηνα.

Διττά μηνύματα στέλνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών α’ εξαμήνου στη Wall Street. Η καλή τους πλευρά έγκειται στο γεγονός ότι παρά του ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει για τις εισηγμένες εταιρείες καθώς πληθωρισμός υποχωρεί. 

Η κακή πλευρά είναι ότι ο S&P 500 κλείνει το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο υποχώρησης των κερδών ανά μετοχή, που έφθασαν για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου στο 7%. Πάντως αυξάνονται οι εταιρείες που προχωρούν σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τα επόμενα τρίμηνα, με την αύξηση της κερδοφορίας, εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα, να επιστρέφει στο γ’ τρίμηνο, βάσει στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το Bloomberg

Η αισιοδοξία επιστρέφει υπό την εκτίμηση ότι η Fed βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των αυξήσεων και εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα διολισθήσει σε ύφεση με τους αναλυτές των κορυφαίων τραπεζικών ομίλων της Wall Street να αρχίζουν να «βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ». 

Εάν αυτή η αισιοδοξία επαληθευθεί θα ήταν μία «ανάσα» για τη Wall Street, καθώς ο S&P 500 έχει οριακά κέρδη από τα μέσα Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις μεγεθών α’ εξαμήνου, ενώ παραμένει σε πολύ καλή πορεία από την αρχή του έτους. 
Βάσει στοιχείων του Bloomberg οι εταιρείες που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 1% υψηλότερα σε σύγκριση με τον δείκτη, ενώ αυτές που δεν τα κατάφεραν υποχώρησαν κατά 1,7%. 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι αρχίζουν να χαλαρώνουν σχετικά με τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας και επιστρέφουν σε ενασχόληση με πιο «τετριμμένες» αναζητήσεις όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και η προσπάθεια για σημαντικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις στροφή σε πιο συντηρητικές επιλογές. 

Σε αυτό που ευελπιστεί για τα επόμενα τρίμηνα η Wall Street είναι ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στα περιθώρια κέρδους, τα οποία βυθίστηκαν το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών δαπανών, αλλά και η αποκατάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου κυρίως για τους κλάδους τεχνολογίας και επικοινωνιακών υπηρεσιών. 

Ένα ακόμη θετικό στοιχεία από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων ήταν ότι έχουν αρχίσει, εκ νέου, να αυξάνουν τις δαπάνες τους και εγκαταλείπουν, έως ένα βαθμό, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Η αύξηση των δαπανών δείχνει ότι είναι αισιόδοξες για την πορεία τους και την ζήτηση. Η μέση αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών στο β’ τρίμηνο έφθασε στο 15% και αφορούν τοποθετήσεις σε κατασκευή νέων μονάδων και εξοπλισμού. 

Οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τα κέρδη για το επόμενο έτος πιο γρήγορα από ό,τι τις υποβαθμίζουν, με τη βιομηχανία να είναι ο τομέας που καταγράφεται η πιο έντονη δραστηριότητα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).