ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερα των 1.300 μον. ο Γεν. Δείκτης, μεγάλες πιέσεις για τράπεζες

Επιταχύνονται οι ρευστοποιήσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να έχει πτώση άνω του 3%, ενώ μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο, ο Γεν. Δείκτης υποχωρεί και από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. 

Η πτώση καταφθάνει χωρίς να υπάρξει κάποια συνταρακτική είδηση, ενώ η ένταξη της Τρ. Πειραιώς στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα με ταυτόχρονη μετακίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης όπως φαίνεται είχαν προεξοφληθεί από την αγορά. 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν όψει και της αργίας της 15ης Αυγούστου την Τρίτη, με τη συνεδρίαση της Δευτέρας πιθανώς να αποτελεί μία τυπική διαδικασία. 

Αρνητικό, αλλά με εικόνα καλύτερη από αυτή του ΧΑ, το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,75%, ενώ 0,46% χαμηλότερα κινείται ο DAX. Εικόνα σταθεροποίησης για την αμερικανική αγορά με τα futures για τον S&P 500 να υποχωρούν μόλις 0,05%. 

Μετά από τέσσερις συνεδριάσεις χαμηλών τόνων και περιορισμένης αξίας συναλλαγών ο Γεν. Δείκτης από την αρχή της σημερινής κινείται με αρνητικό πρόσημο, ενώ στις 14:46 εμφανίζει απώλειες 1,92% στις 1.287,74 μονάδες. Στα 54,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,95% και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,60%. 

«Βαρίδι» για την αγορά οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να διευρύνει τις απώλειές του στο 3,04%. Πτώση 2,73% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 3,32%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 3,19% και την Τρ. Πειραιώς να βρίσκεται 2,77% χαμηλότερα. 

Στο «κόκκινο» η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δέχονται μεγάλες πιέσεις, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχωρεί άνω του 4% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άνω του 3%. Μοναδικές μετοχές με θετικό πρόσημο αυτές των Motor Oil και Aegean με κέρδη 0,26% και 0,32% αντίστοιχα. Στο -0,19% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,35% και τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,32%. «Βουτιά» άνω του 4% για Ελλάκτωρ και άνω του 2% για τη ΔΕΗ και την ElvalHalcor

Λιγότερο αισιόδοξη για την ανάκτηση της επενδυτικής  βαθμίδας εμφανίζεται σε έκθεσή της η Barclays, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα που θα έρθει, καθώς τονίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως θέλουν κάποιο διάστημα πριν προχωρήσουν σε διαδοχικές κινήσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου ή των προοπτικών μίας οικονομίας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερά υπό την πλήρη κυριαρχία των πωλητών παραμένει το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» παραμένει σχεδόν το σύνολο της υψηλής; κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.370 μονάδων. Αρνητικό κλίμα διεθνώς, στο -1% οι ευρωαγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή πιέσεων, αλλάζει το κλίμα διεθνώς

Πτωτική στροφή σε Wall Street και Ασία, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο να επιστρέφει άνω των 90 δολαρίων. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης της Goldmαn Sachs σε τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με ενισχυμένη αξία συναλλαγών

Συνεχίζονται οι πιέσεις σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να διαχωρίζει τη θέση του σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία κινείται σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας την ψυχραιμία της μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Ζυγίζει» το γεωπολιτικό ρίσκο το Χρηματιστήριο

Βασικός στόχος, εκ νέου, να μην χαθεί το επίπεδο των 1.400 μονάδων, με τις διεθνείς αγορές να εμφανίζονται ψύχραιμες στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί.