ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Autonomous: Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικά τα μηνύματα από τα μεγέθη α' εξαμήνου, αν και παραμένουν ορισμένες προκλήσεις τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν το «χάσμα» που τις χώριζε μέχρι πρότινος με τις ευρωπαϊκές, όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος Autonomous, στον απόηχο της ανακοίνωσης των μεγεθών α’ εξαμήνου από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. 

Με τα ΝΡΕ να υποχωρούν κοντά στο 5%, τα κεφαλαιακά αποθέματα να αυξάνουν και το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών και παροχής μερισμάτων να επιστρέφουν, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας καθίσταται όλο και πιο «φυσιολογικός» ανά τρίμηνο, τονίζει ο οίκος. 

Παράλληλα τονίζει ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών από τα πρόσφατα stress tests της ΕΒΑ ήταν καλύτερα των εκτιμήσεών του, ενώ τα μεγέθη α’ εξαμήνου ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά αν και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL. 

Μεταξύ των επιλογών της Autonomous είναι το ομόλογο ΑΤ1 που έχει εκδώσει η Τρ. Πειραιώς, ενώ προσθέτει και το senior preferred ομόλογο 2,5%/28NC27 της Alpha Bank και το 5,5%/30NC25 Tier 2 της Τρ. Πειραιώς. 

Παράλληλα ο επενδυτικός οίκος τονίζει ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί καλή πορεία αν και υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν και οι χορηγήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία. 

Ένα από τα στοιχεία που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι ότι διαθέτει το υψηλότερο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, χρέος στη ζώνη του ευρώ, αλλά το καλό του προφίλ αμβλύνει έως ένα βαθμό αυτό το βάρος. 

Την ίδια ώρα το ΤΧΣ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αποεπένδυση των μετοχών των τραπεζών που έχει στην κατοχή του, με στόχο αυτό να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, αν και η Autonomous εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει νωρίτερα. 

Εκτιμά ότι η Eurobank θα προχωρήσει σε πλήρη επαναγορά του μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο να συμβεί για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Τονίζεται ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν ενεργές στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τη Eurobank να αποκτά το 13% της Ελληνικής Τράπεζας. 

Όπως είναι φυσικό οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με τον οίκο να θεωρεί η αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s τον Οκτώβριο δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, μετά και τον αιφνιδιασμό που επεφύλασσε η ιταλική κυβέρνηση, εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, ενώ προβλέπει ότι θα μπορούσε να υπάρξει παράταση του «παγώματος» των επιτοκίων για τα νέα δάνεια ως ένδειξη καλής κίνησης εκ μέρους των τραπεζών, μετά και τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους που καταγράφηκε στο α' εξάμηνο του 2023. 

Εκτιμά ότι η μείωση των ΝΡΕ θα συνεχιστεί αν και με πιο αργό ρυθμό, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά ισχυρή. Τονίζει ,πάντως, ότι θα χρειαστούν και άλλες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL, με την Alpha Bank να είναι καλύτερα τοποθετημένη, ενώ οι εκδόσεις θα πρέπει να είναι περισσότερες από ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ