ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Σταθερά στη νομισματική πολιτική το ενδιαφέρον των αγορών

Στις ΗΠΑ, καταγράφεται σταθερή ανάπτυξη και μετριοπαθής πληθωρισμός, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού αυξάνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ την περασμένη εβδομάδα. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίζουν να αποκλίνουν. Στις ΗΠΑ, καταγράφεται σταθερή ανάπτυξη και μετριοπαθής πληθωρισμός, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού αυξάνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως σημειώνει σε σχόλιό του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην Ebury. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αντανακλούν τις εξελίξεις του Αυγούστου και συνάδουν με αυτό το αφήγημα. Η σχετική ανθεκτικότητα του ευρώ απέναντι σε αυτή τη ροή αρνητικών στοιχείων είναι αξιοσημείωτη. Έτσι, τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ και η στερλίνα έκλεισαν την εβδομάδα σχεδόν ακριβώς από εκεί που είχαν ξεκινήσει. 

Αυτή την εβδομάδα οι αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να είναι σχετικά ήρεμες, εν όψει των συνεδριάσεων των κύριων κεντρικών τραπεζών αργότερα μέσα στο μήνα. Στην Ευρωζώνη, οι λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου θα παρέχουν μια καθυστερημένη ανάγνωση για την κατανάλωση. Κατά τα λοιπά, τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν είναι κατά βάση δευτερευούσης σημασίας, και δεν αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στις συναλλαγές νομισμάτων. 

Στερλίνα 

Η συνεχιζόμενη «κατήφεια» λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι χαμηλότερες προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μείωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα άλλες δύο αυξήσεις από τρεις που περίμεναν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η στερλίνα αγνόησε αυτήν την ανατιμολόγηση και διαπραγματεύεται περίπου στο σημείο που ήταν πριν από τρεις μήνες σε σταθμισμένους όρους. Όπως και αλλού, αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται πολλές ανακοινώσεις, επομένως η προσοχή θα επικεντρωθεί στην κατάθεση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου την Τετάρτη. 

Ευρώ 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου προσέφεραν μικρή ανακούφιση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τόσο οι ονομαστικός όσο και ο  δομικός δείκτης παραμένουν κολλημένοι πάνω από το 5% και ο τελευταίος δείχνει ακόμη ελάχιστα σημάδια για την αποπληθωριστική τάση που έχουμε δει στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τις χορηγήσεις δανείων δείχνουν επίσης στασιμότητα, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τους φόβους ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε τέλμα. Οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι άγονες, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα θα θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη της αποδυναμωμένης οικονομίας παρά τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο. Η ανθεκτικότητα του κοινού νομίσματος απέναντι σε αυτές τις αντιξοότητες είναι αξιοσημείωτη και το επίπεδο του 1,08 λειτουργεί ως ένα αξιόπιστο επίπεδο στήριξης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

Δολάριο 

Το αποκορύφωμα της εβδομάδας στις ΗΠΑ ήταν η έκθεση για την αγορά εργασίας του Αυγούστου. Ενώ τα αποτελέσματα συνέχισαν να δείχνουν αξιοπρεπή επίπεδα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, περιείχε ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιτέλους χαλαρώνει. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η έκθεση JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: μέτρια αποδυνάμωση, αλλά ακόμα σε ισχυρά επίπεδα σε σύγκριση με οποιαδήποτε περίοδο πριν από την μετά-πανδημίας ανάκαμψη. Αυτή η χαλάρωση φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και, όπως και οι αγορές, δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η στερλίνα βρίσκεται σε άνοδο εν μέσω προοπτικών ανάπτυξης

H προκαταρκτική έκθεση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης και η συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ για το Μάιο, όπου οι αγορές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων καθορίζουν την εβδομάδα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ βρίσκονται οι αγορές

Την Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα του Συμβουλίου για τις μειώσεις των επιτοκίων, μετά από εβδομάδες αντικρουόμενων μηνυμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.