ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Πτωτική εβδομάδα, θετική η Παρασκευή για Ευρώπη και Wall Street

O γερμανικός DAX κέρδισε 0,14% στις 15.740 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 7.240 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE κέρδισε 0,49% στις 7.478 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες παρά την άνοδο που σημείωσαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας και την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη δράση της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πρόσθεσε 0,2%, διακόπτοντας ένα σερί απωλειών επτά ημερών, αλλά υποχώρησε 0,8% για την εβδομάδα.

O γερμανικός DAX κέρδισε 0,14% στις 15.740 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 7.240 μονάδες.  Στη Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,49% στις 7.478 μονάδες.

Η μεγάλη εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH πρόσθεσε 2,2%, την πρώτη της άνοδο σε οκτώ συνεδριάσεις, ανεβάζοντας τον κλάδο των προσωπικών και οικιακών ειδών κατά 1,1% υψηλότερα.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής σημείωσε άνοδο 1,4% μετά από πτώση κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως έχουν δεχθεί πιέσεις αυτή την εβδομάδα, αφού τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα αδύναμα στοιχεία από την Ευρώπη και την Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρά τα αδύναμα στοιχεία, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επιθετικές παρατηρήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν τις αγορές χρήματος να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην απόφαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας.

Οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει περίπου 40% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.), από 20% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η BofA Global Research δήλωσε ότι αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει και τα τρία επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 6,4%. Ξεχωριστά, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών DIW της Γερμανίας μείωσε ελαφρώς τις προβλέψεις του για το 2023 για τη γερμανική οικονομία την Παρασκευή λόγω ενός εκπληκτικά αδύναμου δεύτερου τριμήνου.

Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης την επόμενη εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εκτιμάται ευρέως ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι αμερικανικές μετοχές οδεύουν προς μια πτωτική εβδομάδα

Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν άνοδο, αλλά εξακολουθούν να οδεύουν προς μια πτωτική εβδομάδα λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,22% στις 34,578.23 μονάδες, ο S&P 500 κινούνταν ανοδικά 0.2% στις 4,460.23 μονάδες και ο NASDAQ Composite κατέγραφε άνοδο 0.33% στις 13,794.69 μονάδες.

Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την περασμένη εβδομάδα που ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Αυτό έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις πλούσια αποτιμημένες μετοχές τεχνολογίας, με τον δείκτη Nasdaq Composite να υποχωρεί πάνω από 2% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλούς ρυθμούς η Wall Street εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Σε πορεία για να κλείσει σε υψηλό μήνα ο Dow Jones που καταγράφει την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δυο μηνών, ενώ S&P 500 και Nasdaq οδεύουν προς το καλύτερο κλείσιμο των τελευταίων δυο εβδομάδων.