ΓΔ: 1983.76 -0.73% Τζίρος: 75.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:35
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Θετικό γύρισμα για τις τράπεζες και αυξημένος τζίρος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη που αγγίζουν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία η μετοχή της Coca-Cola HBC. Προσεκτική επανεμφάνιση των αγοραστών.

Μία ακόμη συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες, για να γυρίσουν, όμως, σε θετική πορεία και αρκετά ισχυρά κέρδη, γεγονός που μαζί με την Coca-Cola HBC, στηρίζει και την προσπάθεια αντίδρασης του Γενικού Δείκτη, μετά από αρκετές συνεδριάσεις σημαντικών απωλειών. 

Κλίμα μεταβλητότητας επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, με συχνές εναλλαγές πρόσημων εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων για τον αμερικανικό πληθωρισμό και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Κέρδη 0,06% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,34%. Συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,20%. 

Ο Γενικός Δείκτης, ξεκίνησε τη συνεδρίαση ήπια ανοδικά, γύρισε σε αρνητικό έδαφος, αλλά κατόρθωσε να επιστρέψει εκ νέου σε θετική τροχιά και τις 13:48 εμφανίζει κέρδη 0,13% στις 1.252,20 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.234,44 μονάδων (-1,13%) και του υψηλού των 1.257,09 μονάδων (+0,52%). Στα 57,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 69 έναντι 42 που κινούνται πτωτικά. Άνοδος 0,64% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο -0,17%. 

Εντυπωσιακό το γύρισμα για τον τραπεζικό δείκτη, με κέρδη 1,90%, ενώ έφθασε ενδοσυνεδριακά να έχει απώλειες 1,58%. Άνοδος 2,43% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,80%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,23% υψηλότερα, ενώ στο +0,34% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία η Coca-Cola HBC με άνοδο 1,64%, ενώ σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,5% γύρισε και η Mytilineos, μετά από απώλειες που ξεπέρασαν το -1%. Παραμένει πτωτικά ο ΟΤΕ με απώλειες 0,8%, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί 0,21%, έχοντας, όμως, μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών απωλειών που ξεπέρασαν το -2%. Σταθεροποίηση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ

Το γύρισμα της αγοράς συνέπεσε με τη συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν, με την κα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφές, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα δοθούν και 2 δισ. από τον προϋπολογισμό, χωρίς, όμως, να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Παράλληλα η BMI, εταιρεία της Fitch Solutions, σε έκθεσή της προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023, στο 1,9% από 0,9% πριν, αλλά ταυτόχρονα υποβαθμίζει την εκτίμηση για το 2024. Σημειώνει ότι στήριγμα στην ανάπτυξη θα παραμείνει η καταναλωτική δαπάνη αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδο της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.