ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αντίδραση μετά την αναβάθμιση έκπληξη από Moody's

Η διπλή αναβάθμιση έκπληξη από τον οίκο Moody's αλλά και η δέσμευση του πρωθυπουργού για δημοσιονομική πειθαρχία δημιουργούν ένα διπλό «πακέτο» ώθησης για την αγορά.

Διατήρηση των ανοδικών τάσεων που καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής αναμένεται και στη σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αναβάθμιση - έκπληξη από τον οίκο Moody's την Παρασκευή, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η κίνησή του δεν είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει είτε αναβάθμιση κατά μία μονάδα είτε απλά αναβάθμιση του outlook για την οικονομία και «στάσιμη» βαθμολογία. 

Την ίδια ώρα η ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση έχει ως πρώτο στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο με μη στοχευμένες παροχές, επαναφέρει το κλίμα ηρεμίας, το οποίο είχε διαταραχθεί μετά τις τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία. Ακόμη και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετατίθεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργεί πρόσθετα σημεία στήριξης για την αγορά. 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης, πάντως, βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση της Fed την Πέμπτη, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα, αλλά σε επίπεδο ρεκόρ, τα επιτόκια και να ευελπιστούν ότι ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει κάποιες ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της. 

Πτώση 0,07% εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον DAX, με τον FTSE 100 να έχει οριακά κέρδη 0,01%, ενώ 0,16% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Θετική πορεία αλλά με προσεκτικά βήματα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,18%. 

«Σήμερα πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να προσπαθήσει να κινηθεί ανοδικά ως απάντηση στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, αν και προειδοποιούμε ότι οι διεθνείς αγορές δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές φαίνονται νευρικοί ενόψει των πολιτικών αποφάσεων αυτής της εβδομάδας», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Τρίτη ημέρα ανόδου με τοποθετήσεις σε blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μετοχές έκλεισαν με μικρή άνοδο την Παρασκευή, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,25% στις 2.271,72 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,11% και ετήσια κέρδη 7,12%.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΔΕΗ «τρέλανε» το ταμπλό με +7% και οδήγησε σε «άλμα» τον Γενικό Δείκτη

Ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της εντυπωσιακής ΑΜΚ της ΔΕΗ. Στο +2,08% ο Γενικός Δείκτης, ΔΕΗ στο +7,23% και μεγάλες εντολές αγοράς για τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να ξεχωρίζει
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από ΔΕΗ και τραπεζικές μετοχές

Με σημαντική άνοδο κινούνται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 2.257,79 μονάδες (+1,70%). Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο 6,33%, μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.