ΓΔ: 1992 -0.32% Τζίρος: 16.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:35
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι διαθέσεις στις διεθνείς αγορές δίνουν την τάση

Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed το σύνολο των διεθνών αγορών, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ αναμένεται ότι θα βρεθούν εκ νέου στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές.

Με την προσοχή στραμμένη στη Fed οι διεθνείς αγορές, γεγονός το οποίο δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το ΧΑ και τα ξένα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται και στην εγχώρια αγορά. Οι αναλυτές εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου εξακολουθεί να επηρεάζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. 

Την ίδια χώρα στην εγχώρια αγορά ανοίγει, πιο έντονα, η συζήτηση για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στις τράπεζες, με την αρχή να γίνεται με την Εθνική Τράπεζα και να δημιουργεί προσδοκίες ότι θα εισέλθουν και νέα κεφάλαια στην αγορά. Παράλληλα οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των συστημικών τραπεζών από τις Fitch και Moody's δημιουργεί ένα θετικό κλίμα, με τον κλάδο να έχει δεχθεί πολύ μεγάλες πιέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις και να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Το βλέμμα της αγοράς στρέφεται πλέον, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, στις κινήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες, αρχής γενομένης από την πρόσληψη συμβούλου, για να προχωρήσει το placement της Εθνικής τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη και η αξιολόγηση από τον οίκο S&P, που, εφόσον δώσει, όπως αναμένεται, την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα θα δώσει και μια ισχυρή ώθηση στο placement.

Διαθέσεις ανάκαμψης καταγράφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύονται 0,22%, ενώ κέρδη 0,46% εμφανίζει ο FTSE 100, μετά και την αναπάντεχη υποχώρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία, ενώ άνοδο 0,32% έχει ο CAC 40

Σταθεροποίηση μετά τη χθεσινή πτώση για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,03%. Διαχειρίσιμες ήταν οι απώλειες για την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,31% στις 34.517,73 μονάδες, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,22% στις 4.443,95 μονάδες, ενώ 0,23% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 13.678,19 μονάδες. 

«Οι αγορές θα είναι σήμερα νευρικές καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της Fed», όπως σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδο της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.