ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνει τις απώλειές του το ΧΑ, νέες πιέσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο κόκκινο. Αυξημένη, λόγω και πακέτων, η αξία των συναλλαγών.

Την «κλασσική», πλέον, συμπεριφορά των τελευταίων συνεδριάσεων ακολουθεί η αγορά, καθώς ξεκινά με διαθέσεις ανόδου, γυρίζει σε αρνητική πορεία, ακολουθεί ένα μικρό διάστημα μεταβλητότητας και κατόπιν αναλαμβάνουν τα ηνία οι πωλητές, με τις τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο, παρά τις αναβαθμίσεις από Fitch - Mooody's και νέες θετικές εκθέσεις.

Αντίθετα οι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν σταθερά σε ανοδική πορεία, έχοντας προεξοφλήσει ότι η Fed, στη σημερινή της συνεδρίαση, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας, στην αυριανή δική της συνεδρίαση, θα τα αυξήσει κατά 0,25%. Στο +0,63% ο Stoxx 600, με τον DAX να ενισχύεται 0,56%. «Ανεβάζουν» ταχύτητα τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,22%. 

Ο Γενικός Δείκτης αφού ξεκίνησε τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, φθάνοντας έως το υψηλό των 1.237,31 μονάδων (+0,78%), σταδιακά άρχισε να υποχωρεί αλλά και να έχει συχνή εναλλαγή πρόσημων και στις 15:34 βρίσκεται στο -1,54% και τις 1.208,82 μονάδες. Σημαντικά αυξημένη η αξία των συναλλαγών, στα 73,9 εκατ. ευρώ λόγω και αρκετών «πακέτων» το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 15,6 εκατ. ευρώ, με 34 μετοχές να έχουν κέρδη και 83 να κινούνται με απώλειες. Πτώση 1,76% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,41%. 

Στο -2,03% ο τραπεζικός δείκτης, παρά το γεγονός ότι μετά τις αναβαθμίσεις για την αξιολόγηση των τραπεζών από Fitch και Moody's, κατέφθασαν οι εκθέσεις των J.P. Morgan και Citi, που αποτελούν μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης, με τους δύο ομίλους να αυξάνουν τις τιμές - στόχους, να συνιστούν τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες και να τονίζουν ότι ακόμη και το πρόσφατο sell off, αν και δεν δικαιολογείται, δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες. Απώλειες 1,83% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,77%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,40%, ενώ στο -3,62% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Το σίγουρο είναι ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ εντός των επόμενων μηνών, αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για το σύνολο της αγοράς. 

Οι Coca-Cola HBC και AutoHellas οι μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο και ενίσχυση 0,57% και 0,31% αντίστοιχα. Πλήρης η αντιστροφή τάσεων για τον ΟΤΕ, ο οποίος αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του +2% έχει γυρίσει πτωτικά και εμφανίζει έστω και ήπιες απώλειες 0,15%. Πτώση 0,10% για τη ΔΕΗ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,99%. «Βουτιά» που ξεπερνά το -4% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 3% εμφανίζει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναμένεται rotation και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ μετά το επιτυχημένο placement του 10%, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ μετά τα ιδιαίτερα θετικά μεγέθη 9μηνου. Σήμερα εισάγονται και οι νέες μετοχές της Attica Group, αποτέλεσμα της απορρόφησης της ΑΝΕΚ.
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο, στήριξη από την Coca-Cola HBC

Παραμένουν προσεκτικοί οι επενδυτές, ενώ η πολύ καλή πορεία δεικτοβαρών μετοχών διατηρεί το θετικό πρόσημο για τον Γεν. Δείκτη. Ξεχωρίζουν, εκ νέου, μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο, επενδυτική στάση αναμονής

Ήπιες οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με ισχυρά κέρδη για τον τίτλο της Jumbo, ενώ πιέσεις δέχονται ορισμένοι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης. «Ανάσες» για μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανή διόρθωση λόγω και αρνητικού διεθνούς κλίματος

Αρνητική στροφή των διαθέσεων σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, εν αναμονή του placement για το 10%, αλλά και του ΑΔΜΗΕ λόγω ανακοίνωσης μεγεθών γ' τριμήνου/9μηνου.