ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια «προστασίας» των 1.200 μονάδων

Στα αρνητικά για την αγορά τόσο η προειδοποίηση της Fed για υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και το ράλι στις τιμές πετρελαίου. Στο επίκεντρο τράπεζες αλλά και εισηγμένες που ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου.

Σε «μαύρο Σεπτέμβρη» τείνει να μετατραπεί ο τρέχον μήνας για την εγχώρια αγορά, καθώς μία πληθώρα θετικών ειδήσεων, κυρίως από πλευράς οίκων αξιολόγησης αλλά και διεθνών χρηματοοικονομικών ομίλων, «σκιάζεται» από το δίπολο του κόστους των καταστροφών στη Θεσσαλία αλλά και από το ράλι της τιμής πετρελαίου, που ανησυχεί τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Την ίδια ώρα αρκετές μετοχές εμφανίζουν διψήφια πτώση σε σύγκριση με τα υψηλά που άγγιξαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, καταγράφονται και ρευστοποιήσεις από ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και αποχωρούν από το ΧΑ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS αλλά και τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody's. 

Αντίθετα τα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε «αναβαθμισμένες» αγορές δεν φαίνεται να βιάζονται να εισέλθουν στην εγχώρια, πιθανώς περιμένοντας να καταγραφεί περαιτέρω πτώση των αποτιμήσεων, ώστε να εισέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα, μία τακτική απόλυτα συνηθισμένη στον επενδυτικό στερέωμα. Παρά την πτώση του Σεπτεμβρίου το ΧΑ παραμένει μία από τις αγορές με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους και η διόρθωση, έως ένα βαθμό, μοιάζει αρκετά φυσιολογική. 

Οι δυο βασικοί πονοκέφαλοι για τους επενδυτές είναι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, με εκτίμηση ότι μπορεί να αγγίξει και τα 8 δισ. ευρώ και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μεγάλο ερωτηματικό είναι από που θα εξοικονομηθούν αυτά τα κεφάλαια. 

Το ράλι στις τιμές πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για τον πληθωρισμό, αυξάνει το κόστος λειτουργίας για μία σειρά από κλάδους και συμπίπτει και με τη χθεσινή ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πιθανώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα αυτά θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν έως τώρα οι αγορές. 

Πτωτικό ξεκίνημα υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 0,28%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,85% εν αναμονή και της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, ενώ ο CAC 40 κινείται 0,97% χαμηλότερα. 

Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,30%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά κινήθηκε πτωτικά, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 0,22% στις 34.440,88 μονάδες, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,94% στις 4.402,20 μονάδες, ενώ απώλειες 1,46% εμφάνισε ο Nasdaq στις 14.969,92 μονάδες. 

Στην εγχώρια αγορά στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ μεγέθη α' εξαμήνου ανακοινώνουν μετά το κλείσιμο η Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

«Με αρνητικό πρόσημο θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το σήμα της Fed για διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα - ρεκόρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναμένεται rotation και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ μετά το επιτυχημένο placement του 10%, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ μετά τα ιδιαίτερα θετικά μεγέθη 9μηνου. Σήμερα εισάγονται και οι νέες μετοχές της Attica Group, αποτέλεσμα της απορρόφησης της ΑΝΕΚ.
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο, στήριξη από την Coca-Cola HBC

Παραμένουν προσεκτικοί οι επενδυτές, ενώ η πολύ καλή πορεία δεικτοβαρών μετοχών διατηρεί το θετικό πρόσημο για τον Γεν. Δείκτη. Ξεχωρίζουν, εκ νέου, μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο, επενδυτική στάση αναμονής

Ήπιες οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με ισχυρά κέρδη για τον τίτλο της Jumbo, ενώ πιέσεις δέχονται ορισμένοι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης. «Ανάσες» για μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανή διόρθωση λόγω και αρνητικού διεθνούς κλίματος

Αρνητική στροφή των διαθέσεων σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, εν αναμονή του placement για το 10%, αλλά και του ΑΔΜΗΕ λόγω ανακοίνωσης μεγεθών γ' τριμήνου/9μηνου.