ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές

«Ολική επαναφορά» τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον τραπεζικό, καθώς μετά από απώλειες που ξεπέρασαν το -1% έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος. Ξεχωρίζουν οι μετοχές ΟΤΕ και Jumbo. Αυξημένη αξία συναλλαγών.

Με τις τραπεζικές μετοχές να σβήνουν τις αρχικές σημαντικές τους απώλειες και ξεκάθαρο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκει δυνάμεις για να αντιδράσει ανοδικά, αφού πρώτα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει και το επίπεδο των 1.200 μονάδων. 

Αντίθετα το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει αρνητικό, στον απόηχο των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,96%, ενώ απώλειες 0,88% εμφανίζει ο DAX. Πτωτική η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,39%. 

Ο Γενικός Δείκτης αφού έφθασε μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1.182,89 μονάδων (-1,45%) άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει και πλέον στις 12:53 κινείται στο +0,33% και τις 1.204,25 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη στα 50,3 εκατ. ευρώ, ενώ 48 μετοχές κινούνται με κέρδη και 58 εμφανίζουν πτώση. Ανοδική στροφή και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 0,78%, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης περιορίζει σημαντικά τις αρχικές του απώλειες που άγγιξαν το -4% και κινείται 1,22% χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι η έντονη κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Epsilon Net η οποία αρχικά βρέθηκε στο limit down (-30,5%), αλλά πλέον μαζεύει και αυτή την πτώση της στο -12%. 

Ισχυρή η αντίδραση στον τραπεζικό δείκτη ο οποίος αφού πρώτα διολίσθησε έως το -1,77% και τις 898,59 μονάδες, κατόρθωσε να ανακάμψει και βρίσκεται πλέον στο +1,03%, με θετικό γύρισμα για όλες τις μετοχές. Κέρδη 0,82% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,89%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 2,07% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,44% χαμηλότερα, έχοντας, όμως, ενδοσυνεδριακά εμφανίσει απώλειες -3,70%. Η εγχώρια αγορά αποδεικνύει και στη σημερινή της συνεδρίαση ότι είναι «τραπεζοκεντρική» με τον κλάδο να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στις φάσεις της ανόδου όσο και σε αυτές τις πτώσεις, με τις αγορές αλλά και τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών να επικεντρώνονται, σε μεγάλο βαθμό, στις τραπεζικές μετοχές.

.Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 1,43%, ενώ σε θετικό πρόσημο κινούνται, μετά από τις αρχικές πιέσεις, τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και η ΔΕΗ που ενισχύονται 0,06% και 0,32% αντίστοιχα. Παραμένει πτωτικά η Coca-Cola HBC με απώλειες 0,23%. Πλήρης αντιστροφή τάσεων για Aegean, η οποία μετά το ενδοσυνεδριακό -2% κινείται με κέρδη 0,73%, ενώ πολύ καλή είναι η εικόνα και για την Jumbo με άνοδο 2,90%, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών της μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναμένεται rotation και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ μετά το επιτυχημένο placement του 10%, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ μετά τα ιδιαίτερα θετικά μεγέθη 9μηνου. Σήμερα εισάγονται και οι νέες μετοχές της Attica Group, αποτέλεσμα της απορρόφησης της ΑΝΕΚ.
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο, στήριξη από την Coca-Cola HBC

Παραμένουν προσεκτικοί οι επενδυτές, ενώ η πολύ καλή πορεία δεικτοβαρών μετοχών διατηρεί το θετικό πρόσημο για τον Γεν. Δείκτη. Ξεχωρίζουν, εκ νέου, μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο, επενδυτική στάση αναμονής

Ήπιες οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με ισχυρά κέρδη για τον τίτλο της Jumbo, ενώ πιέσεις δέχονται ορισμένοι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης. «Ανάσες» για μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανή διόρθωση λόγω και αρνητικού διεθνούς κλίματος

Αρνητική στροφή των διαθέσεων σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, εν αναμονή του placement για το 10%, αλλά και του ΑΔΜΗΕ λόγω ανακοίνωσης μεγεθών γ' τριμήνου/9μηνου.