ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Διεύρυνση απωλειών στην Ευρώπη, σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του bund

Η πολιτική της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί αρνητικές διαθέσεις στις αγορές, με ταυτόχρονο sell off στην αγορά ομολόγων.

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο συνδυασμός αρνητικών ειδήσεων από την Κίνα, αύξησης της τιμής πετρελαίου αλλά και η πεποίθηση ότι τα βασικά επιτόκια σε ΗΠΑ και ευρωζώνη θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου, συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές διαθέσεις. 

Πτώση 0,78% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,89%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 0,85%, ενώ ο CAC 40 κινείται 0,80% χαμηλότερα. Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,99% και τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 1,13%. 

Αρνητική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones στο -0,18%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,23% και τον Nasdaq να κινείται στο -0,25%. 

Sell off στην αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών και να φθάνει έως και το 2,80%, με τις αγορές να κατανοούν ότι οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκές Οι τελευταίες αποφάσεις για τα επιτόκια έδειξαν ότι «όλες οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το ίδιο τριπλό πρόβλημα: πώς να ισορροπήσουν μεταξύ της επιβράδυνσης των οικονομιών, του ακόμη πολύ υψηλού πληθωρισμού και του καθυστερημένου αντίκτυπου των άνευ προηγουμένου αυξήσεων των επιτοκίων», εκτιμά σε έκθεσή της η ING.

Την ίδια ώρα δύο αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι είναι δυνατή τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων και ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να διευκολύνει τον πληθωρισμό να επιστρέψει στον στόχο του 2%. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας έσπευσε να υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει, μέσω της νομισματικής της πολιτικής, να φέρει στα όριά τους τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Νέα σημάδια ανησυχίας για τους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας αναδείχθηκαν από την απόφαση της China Evergrande Group να ακυρώσει μια συνάντηση πιστωτών, ενισχύοντας τους φόβους για το σωρό του χρέους της. Εν τω μεταξύ, μια προειδοποίηση προς την Κίνα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το εμπόριο ότι θα είναι πιο «επιθετική» στην υπεράσπιση των συμφερόντων της, επίσης επέδρασε στο αρνητικό κλίμα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές, εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού

Βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο του 2024 εμφανίζονται οι traders σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενώ εκτιμούν ότι η συνολική μείωση εντός του επόμενου έτους θα φθάσει στις 113 μονάδες βάσης.