ΓΔ: 1443.68 -0.15% Τζίρος: 31.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Τράπεζες και μεγέθη α' εξαμήνου στο επίκεντρο

Πληθώρα ανακοινώσεων μεγεθών α' εξαμήνου από τις εισηγμένες προσελκύει σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος των επενδυτών, ενώ το διεθνές κλίμα παραμένει αρνητικό.

Εικόνα αγοράς η οποία μετά το ράλι και τη δικαιολογημένη διόρθωση συνεχίζει να αναζητά τον βηματισμό της παρουσίασε και στη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το αρνητικό διεθνές κλίμα αποτέλεσε έναν πρόσθετο παράγοντα που δεν άφησε την αγορά να διατηρήσει τα αρχικά σημαντικά κέρδη της. 

Οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για την πορεία του κόστους δανεισμού, με την πολιτική του «επιτόκια - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα» να αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και να θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και μέχρι σήμερα απόλυτα σίγουρες τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα τα γερμανικά 10ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε χθες σε υψηλό 12 ετών, ενώ και σήμερα παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2,8%. 

Εκ νέου πτωτικές τάσεις επικρατούν στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 0,49%, ενώ ο FTSE 100 υποχωρεί 0,42% και ο CAC 40 κινείται 0,55% χαμηλότερα. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,48%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, κατόρθωσε να διατηρηθεί σε καλή πορεία, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,13% στις 34.006,88 μονάδες, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,40% στις 4.337,44 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,46% υψηλότερα στις 14.768,89 μονάδες. 

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ στο επίκεντρο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, με αφορμή και την πρόταση της Eurobank προς το ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που διατηρεί στην κατοχή του το Ταμείο, αλλά και της εξόδου της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές με ομόλογο Tier 2. 

Την προσοχή των επενδυτών προσελκύει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση των κερδών εξαμήνου με ισχυρό ισολογισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται για την ανακοίνωση των μεγεθών, σήμερα, της Epsilon Net, μετά και τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί η μετοχή της, λόγω του «λάθους» στον τρόπο καταγραφής στα μεγέθη της εταιρείας του κόστους των stock options. 

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν ελαφρώς αρνητικό άνοιγμα σήμερα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά τα επιτόκια παραμένει», σημειώνει η Eurobank Equities στο προσυνεδριακό της σχόλιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή του θετικού κλίματος στο ΧΑ με ώθηση από Ευρώπη και τράπεζες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται το μεσημέρι.