ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Νέα σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, επηρεαζόμενα θετικά τόσο από τις γενικότερες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων όσο και τις προσδοκίες που τροφοδοτούν στην επενδυτική κοινότητα οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Νέα σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, επηρεαζόμενα θετικά τόσο από τις γενικότερες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων όσο και τις προσδοκίες που τροφοδοτούν στην επενδυτική κοινότητα οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,32%, όταν στο τέλος του 2018 η απόδοση ξεπερνούσε το 4%. Καθώς σε όλη την ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων συμπιέζονται σε πρωτοφανή αρνητικά ποσοστά, λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, το spread από τα γερμανικά 10ετή ομόλογα παραμένει κοντά στο 1,90%.

Η αυξημένη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, από επενδυτές που «διψούν» για θετικές αποδόσεις, φέρνει όλο και πιο κοντά την επόμενη έξοδο του Δημοσίου στην αγορά, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου με 10ετές ομόλογο και στόχο να υποχωρήσει η απόδοση πέριξ του 1,50%.

Η κίνηση αυτή, προκειμένου να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των Ευρωπαίων δανειστών, θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποια πράξη διαχείρισης του χρέους, δεδομένου ότι η χώρα έχει καλύψει με τις προηγούμενες εκδόσεις τις δανειακές ανάγκες του 2019. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με επενδυτές, κατόχους τίτλων του PSI, ώστε το Δημόσιο να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους.

«Τόσο η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις ομολογιακές αγορές όσο και οι ελκυστικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δικαιολογούν τις σκέψεις του ΟΔΔΗΧ για νέα πρόταση ανταλλαγής στους κατόχους των ομολόγων του PSI μέσω του υπάρχοντος 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Μάρτιο αλλά και προετοιμασία νέων εκδόσεων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κρατικού χρέους», σημειώνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην ανάλυση επισημαίνεται, επίσης, ότι «ίσως με την παγίωση του τρέχοντος κλίματος να παρατηρηθεί το δ’ τρίμηνο του 2019 μια αντιστροφή της ισχνής προσφοράς νέων εκδόσεων ξεκινώντας με την έκδοση 7-ετούς ομολόγου από τον ΟΤΕ αλλά και τους σχεδιασμούς για νέες εκδόσεις ομολόγων από τα ΕΛΠΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν κύριο στόχο την αναχρηματοδότηση λήξεων ομολόγων σε χαμηλότερα επιτόκια αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών εισάγοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 1 δι. ευρώ νέα κεφάλαια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's: Κερδίζουν οι τράπεζες του Νότου από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση επιτοκίων και τον νέο μηχανισμό στήριξης. Έχουν περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, στηρίζονται στις καταθέσεις και κρατούν ομόλογα των χωρών του Νότου.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων παρέχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις

Οι επιτυχημένες εκδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων, καταδεικνύουν επίσης και τις μεγάλες δυνατότητες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Αλμυρό» επιτόκιο 3,67% για άντληση 500 εκατ. με δεκαετές ομόλογο

Από τους επενδυτές προσφέρθηκαν 1,934 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Όπως είχε αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.