ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Τράπεζες και μεγέθη εξαμήνου δίνουν τον τόνο

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στις ανακοινώσεις μεγεθών α' εξαμήνου, όσο και στην έντονη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν οι επενδυτές.

Νέα προσπάθεια να «μαζέψει» τις σημαντικές απώλειές του, οι οποίες ξεπερνούν το 7% για τον Γενικό Δείκτη, αναμένεται ότι θα καταβάλει σήμερα η αγορά, με το κλίμα διεθνώς, τουλάχιστον όπως υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια Ευρώπης και Wall Street, να παραμένει αρκετά εύθραυστο, λόγω των μεγάλων ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων. 

Διάθεση να ανακοπεί η πτώση δείχνουν τα futures της Ευρώπης, με τον DAX να ενισχύεται 0,30% και τον CAC 40 να έχει κέρδη 0,16%, ενώ αντίθετα ήπιες απώλειες 0,11% εμφανίζει ο FTSE 100. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα futures της Wall Street με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 0,31%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς επικράτησαν εκ νέου οι πωλητές, καθώς η πολιτική του «υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια παραμένει τροχοπέδη στις όποιες αγοραστικές διαθέσεις. Απώλειες 1,14% για τον Dow Jones στις 33.618,88 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,47% στις 4.273,53 μονάδες, ενώ στο -1,51% και τις 14.545,83 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq. 

Η πτωτική πορεία που έχει ακολουθήσει η αγορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου σίγουρα αποτελεί «πάτημα» για κάποια κεφάλαια να εισέλθουν, με την πτώση των αποτιμήσεων να δημιουργεί αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες, ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς σήμερα μετά το κλείσιμο ανακοινώνουν τα μεγέθη τους ΑΔΜΗΕ, Lamda και Intrakat

Την ίδια ώρα η χθεσινή έξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές στέφθηκε με επιτυχία, με το ομόλογο Tier 2 να συγκεντρώνει προσφορές που ξεπέρασαν σημαντικά το ένα δισ. ευρώ και αυτό είχε αποτέλεσμα το αρχικό επιτόκιο του 8,375% να υποχωρήσει στο 8% και την τράπεζα να αντλεί ποσό 500 εκατ. ευρώ. 

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της εισόδου της Optima bank, η πρώτη τράπεζα που εισέρχεται στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι το εύρος τιμών θα κυμανθεί μεταξύ 6,4 και 7,2 ευρώ. Έτσι, η Optima θα αντλήσει έως 151,2 εκατ. ευρώ και, με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, η κεφαλαιοποίησή της θα υπερβεί τα 545 εκατ. ευρώ.

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα ανοίξει ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα, σε συγχρονισμό με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ, καθώς η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει», υπογραμμίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναμένεται rotation και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ μετά το επιτυχημένο placement του 10%, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ μετά τα ιδιαίτερα θετικά μεγέθη 9μηνου. Σήμερα εισάγονται και οι νέες μετοχές της Attica Group, αποτέλεσμα της απορρόφησης της ΑΝΕΚ.
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο, στήριξη από την Coca-Cola HBC

Παραμένουν προσεκτικοί οι επενδυτές, ενώ η πολύ καλή πορεία δεικτοβαρών μετοχών διατηρεί το θετικό πρόσημο για τον Γεν. Δείκτη. Ξεχωρίζουν, εκ νέου, μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο, επενδυτική στάση αναμονής

Ήπιες οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με ισχυρά κέρδη για τον τίτλο της Jumbo, ενώ πιέσεις δέχονται ορισμένοι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης. «Ανάσες» για μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανή διόρθωση λόγω και αρνητικού διεθνούς κλίματος

Αρνητική στροφή των διαθέσεων σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, εν αναμονή του placement για το 10%, αλλά και του ΑΔΜΗΕ λόγω ανακοίνωσης μεγεθών γ' τριμήνου/9μηνου.