ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stock Market, metoxes, xrhmatisthrio, Athens Stock Exchange
Φωτο: Shutterstock

Γύρισε σε πτώση ο Γενικός Δείκτης, μετ' εμποδίων η συνεδρίαση

Απομακρύνεται από το επίπεδο των 1.220 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ενώ παραμένουν τα προβλήματα μετάδοσης δεδομένων από την Global Soft. Πτωτική πορεία για τράπεζες. «αντίσταση» από Coca-Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ.

Με το πρόβλημα μετάδοσης δεδομένων της αγοράς από τη Global Soft, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στους επενδυτές, αλλά και το αρνητικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ σβήνει όλα τα αρχικά του κέρδη, με την αξία των συναλλαγών να είναι αρκετά χαμηλή, σε μία ένδειξη μειωμένου ενδιαφέροντος, μετά και τη χθεσινή κάμψη του τζίρου στα 75 εκατ. ευρώ.

Αναιμικό παραμένει το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να εμφανίζουν ήπιες μεταβολές και τον Stoxx 600 να ενισχύεται μόλις 0,04%, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,12%. Καλύτερη η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,30%. 

Ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί πορεία ανάλογη των προηγούμενων συνεδριάσεων, ξεκινώντας με θετικές διαθέσεις τη συνεδρίαση αλλά στην πρώτη ώρα της αρχίζουν οι ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα στις 13:24 να εμφανίζει απώλειες 0,89% στις 1.208,74 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών καθώς φθάνει στα 24,4 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,97% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,33% χαμηλότερα. 

Αρνητικό γύρισμα και «βουτιά» στο % για τον τραπεζικό δείκτη, παρά το θετικό ξεκίνημα, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,57%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,46%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 1,40% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,90% χαμηλότερα. 

«Ανάχωμα» προσπαθούν να κρατήσουν ορισμένα «βαριά χαρτιά» στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 0,50%, τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 1,04% και τον ΟΠΑΠ να έχει άνοδο 0,50%. Με θετικό πρόσημο στο +0,68% και η ElvalHalcor. Αντίθετα έσβησε τα αρχικά της κέρδη η ΔΕΗ και υποχωρεί 0,82%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το -2% εμφανίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Aegean, Sarantis και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση διατηρεί την ανοδική της πορεία η Epsilon Net με κέρδη άνω του 4%, ενώ αντίθετα αρνητικά έχει γυρίσει η Αλουμύλ με απώλειες 0,43%. Πτώση 1,6% για ΑΔΜΗΕ και 0,9% για Ιντρακάτ εν αναμονή και των ανακοινώσεων μεγεθών α' εξαμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ αποτελέσματα θα ανακοινώσει και η Lamda (-1,44%).

Σημειώνεται ότι ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν το 7% και σε αρκετές μετοχές η διόρθωση έχει φθάσει έως και το 25%. Πρόκειται για μία εξέλιξη έως ένα βαθμό δικαιολογημένη, λόγω της ισχυρής πορείας των προηγούμενων μηνών, αλλά παρά ταύτα εξακολουθεί να προβληματίζει αναλυτές και επενδυτές, ενώ το αρνητικό διεθνές περιβάλλον σίγουρα δεν βοηθά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ