ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Στόχος η ανάκαμψη μετά τον δύσκολο Σεπτέμβριο

Με θετικό βηματισμό εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί σήμερα η αγορά, με την προσοχή να στρέφεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή.

Με τις μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, το ΧΑ ξεκινά τον νέο μήνα με την ελπίδα ότι θα εξελιχθεί με περισσότερο φιλικές διαθέσεις προς την αγορά, ενώ η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών α' εξαμήνου έδειξε ότι οι εισηγμένες συνέχισαν να ακολουθούν πολύ καλή πορεία, με αύξηση των μεγεθών τους αλλά και σημαντική ενίσχυση των μερισμάτων που προσφέρουν στους μετόχους τους. 

Η είσοδος της Optima bank στην αγορά, η πρώτη είσοδος τράπεζας μετά από σχεδόν δύο 10ετίες, δείχνει ότι το ΧΑ συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, με το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, να παραμένει ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα αντιστρέψει την αρνητική πορεία του προηγούμενου μήνα. 

Η κατάθεση σήμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποτελεί ένα στοιχείο που θα εξετασθεί αναλυτικά από τους επενδυτές, με το οικονομικό επιτελείο να μην αλλάζει, παρά το αυξημένο κόστος της αποκατάστασης των πρόσφατων καταστροφών, τους δημοσιονομικούς στόχους ούτε για το 2023 αλλά ούτε και για το 2024. Βάσει όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ ενώ για το 2024 βρίσκεται στο 2,1% του ΑΕΠ. 

Θετικές τάσεις καταγράφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,22%, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,38%. Στα θετικά για τις αγορές το γεγονός ότι υπήρξε τελικά συμβιβασμός στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου του χρέους και ως εκ τούτου, για μία ακόμη φορά, απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο του «shutdown» για το αμερικανικό δημόσιο. 

«Για σήμερα πιστεύουμε ότι η αγορά θα μπορούσε να σημειώσει μια μικρή άνοδο υπό το φως της συμβιβαστικής συμφωνίας χρηματοδότησης των ΗΠΑ και των θετικών κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις αλλά και απώλειες για το Χρηματιστήριο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καλύτερη πορεία για μέση κεφαλαιοποίηση, με ράλι για Intracom.