ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Επιστρέφουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, μετά την αρχική αντίδραση

Νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να αποδυναμώνεται άνω του -1%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Παραμένει η «μάχη» του Γεν. Δείκτη για τις 1.200 μονάδες.

Στροφή σε αρνητική πορεία για την αγορά, παρά την αρχική προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί λίγο υψηλότερα, η οποία καταφθάνει μετά από ανάλογη κίνηση και στην Ευρώπη, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την παραμονή της μεταποίησης σε τροχιά συρρίκνωσης, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις οικονομίες της περιοχής. 

Αρκετές ανησυχίες προκαλούν και οι εκτιμήσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως η Goldman Sachs, για μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα ενίσχυση των τιμών, πιθανώς και κοντά στα 100 δολάρια. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα ο DAX μετά το αρχικό +0,5%, να υποχωρεί πλέον κατά 0,15%. Ήπια πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει απώλειες έστω και 0,01%. 

Ο Γενικός Δείκτης άντεξε στις πιέσεις περίπου μία ώρα συνεδρίασης, καθώς έφθασε έως και το υψηλό των 1.217,28 μονάδων (+0,66%) και κατόπιν ξεκίνησε η υποχώρησή του, με αποτέλεσμα στις 13:49 να υποχωρεί 1,02% στις 1.196,99 μονάδες. Στα 25,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 75 έναντι 34 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 1,12% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,07%. 

Στο -1,25% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank, αν και έφθασε να ενισχύεται άνω του +1%, πλέον να υποχωρεί 0,60%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,23%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,67%, ενώ 3,06% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο, με αυτή της Sarantis να ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 1%, ενώ πλησίον του +0,4% κινούνται οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ήπια κέρδη 0,19% εμφανίζει η Aegean. Πτώση 1,07% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,36%, τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,76% και τη ΔΕΗ στο -2,32%. 

Θετικά, πάντως, είναι τα μηνύματα από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό του 2024, καθώς εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος αναβαθμίζεται η εκτίμηση γι' αυτό και προβλέπεται πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις αλλά και απώλειες για το Χρηματιστήριο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καλύτερη πορεία για μέση κεφαλαιοποίηση, με ράλι για Intracom.