ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Παραμονή στο πτωτικό κανάλι «βλέπουν» οι αναλυτές

Προβληματίζει τους ειδικούς η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας των συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις να προέρχονται, κυρίως, από ξένα χαρτοφυλάκια και την αγορά να μην δείχνει σημάδια εξόδου από το πτωτικό κανάλι.

Νέο χαμηλό 4 μηνών για την εγχώρια αγορά και 6 μηνών για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με έκδηλη τη διάθεση των επενδυτών να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και φυσικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. 

Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει αρνητικό, με τα futures να υποδεικνύουν νέο πτωτικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο DAX υποχωρεί 0,28%, με τον FTSE 100 να έχει πιο ήπιες απώλειες στο -0,12%, ενώ πτώση 0,59% εμφανίζει ο CAC 40

Αρνητικό το κλίμα και στην αμερικανική αγορά, μετά και από κάποιες «επιθετικές» δηλώσεις μελών της διοίκησης της Fed, με τον S&P 500 να βρίσκεται στο -0,10%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, κατόρθωσε να αντισταθεί στις πιέσεις, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,22% στις 33.433,35 μονάδες, ενώ κέρδη 0,01% εμφάνισε ο S&P 500 στις 4.288,39 μονάδες, με τον Nasdaq να ακολουθεί πολύ καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,83% στις 14.837,57 μονάδες. 

Το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων στην εγχώρια αγορά είναι το «στέγνωμα» του τζίρου, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ΧΑ, μετά το ράλι των προηγούμενων τριμήνων, βρίσκεται σε μία φάση ανατιμολόγησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων προέρχεται από ξένα χαρτοφυλάκια. 

Το σύνολο των καλών ειδήσεων για οικονομία και εισηγμένες έχει, ήδη, προεξοφληθεί από την αγορά και ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ο καταλύτης που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μία νέα αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει χαμηλότερα του ορόσημου των 1.200 μονάδων και να χρειάζεται μία γενναία εισροή νέων κεφαλαίων προκειμένου να ξεκολλήσει από τα τρέχοντα επίπεδα. 

«Για σήμερα, οι αγορές της ΕΕ φαίνονται να κατευθύνονται προς μια ακόμη υποτονική ημέρα, μετά τα χθεσινά σχόλια των αξιωματούχων της Fed που ήταν αρκετά "επιθετικά"», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις αλλά και απώλειες για το Χρηματιστήριο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καλύτερη πορεία για μέση κεφαλαιοποίηση, με ράλι για Intracom.