ΓΔ: 1446.09 -0.23% Τζίρος: 21.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds, omologa
Φωτο: Shutterstock

Χωρίς «φρένο» το sell off στα ομόλογα, σε πολυετή υψηλά οι αποδόσεις

Κοντά στο 5% η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές και άνω του 3% για το γερμανικό, με τις αγορές να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόθεση των κυβερνήσεων να αυξήσουν τις εκδόσεις για να καλύψουν τα ελλείμματά τους.

Αμείωτο συνεχίζεται το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να βλέπει την απόδοσή του να πλησιάζει το 5%, για το γερμανικό να ξεπερνά το 3% και για το ιταλικό να κινείται υψηλότερα του 5%, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία παρατεταμένη περίοδο αυστηρής νομισματικής πολιτική. 

Οι επενδυτές ζητούν όλο και υψηλότερες αποζημιώσεις για τη διακράτηση μακροπρόθεσμου χρέους, αφού οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες κατέστησαν σαφές ότι είναι απίθανο να χαλαρώσουν την πολιτική τους σύντομα. Οι ανησυχίες για την αύξηση της έκδοσης κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν επίσης επιβαρύνει τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Ράλι για τις αμερικανικές αποδόσεις

 

Η αστάθεια έχει επίσης μεταφερθεί στις μετοχές και εξαπλώνεται στα εταιρικά ομόλογα, με τουλάχιστον δύο εταιρεία να αναβάλουν τις εκδόσεις τους. Τα παγκόσμια ομόλογα υποχωρούν πλέον κατά 3,5% το 2023, ενώ ο δείκτης BofA MOVE Index της ICE για τη μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Η μέση τιμή των ομολόγων στον δείκτη Bloomberg US Treasury Index έχει κατρακυλήσει στα 85,5 σεντς ανά δολάριο, μισό σεντ πάνω από το χαμηλό ρεκόρ του 1981.

Οι αιτίες του sell off

Οι αγορές υπολογίζουν όλο και περισσότερο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά. Με τον πληθωρισμό εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αυξημένο και την αμερικανική οικονομία ανθεκτική, οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν στα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων.

Οι traders εκτιμούν, πλέον, ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μόνο στο 4,7% από 5,25%-5,50% που είναι αυτή τη στιγμή, από 4,3% που ανέμεναν στα τέλη Αυγούστου.  Αυτό επιτείνει τις ανησυχίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από τη Fitch τον Αύγουστο, επικαλούμενη υψηλά επίπεδα ελλείμματος. Η υπερχρεωμένη Ιταλία αύξησε τον στόχο της για το έλλειμμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα υψηλότερα ελλείμματα σημαίνουν περισσότερες πωλήσεις ομολόγων, ακριβώς καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεφορτώνονται τα τεράστια χαρτοφυλάκιά τους, οπότε οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας αυξάνονται καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη αποζημίωση.
Πολλοί επενδυτές στοιχημάτιζαν επίσης ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν, οπότε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, λένε οι αναλυτές.

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ομολόγων 

 

Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν στον μέσο όρο των 230 ετών για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, αναδεικνύοντας την πρόκληση της προσαρμογής σε υψηλότερα επιτόκια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων καθορίζουν το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, οπότε όσο περισσότερο παραμένουν υψηλές, τόσο περισσότερο τροφοδοτούν το κόστος των τόκων που πληρώνουν οι χώρες. Αυτά είναι αρνητικά νέα, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων παραμένουν υψηλές. Στην Ευρώπη, η επιβράδυνση των οικονομιών θα περιορίσει το πόσο οι κυβερνήσεις μπορούν να απεγκλωβίσουν τη δημοσιονομική στήριξη.

Οι συνέπειες για τις αγορές

Οι επιπτώσεις είναι ευρείες. Πρώτον, η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος απωλειών στα παγκόσμια κρατικά ομόλογα, πλήττοντας τους επενδυτές που εδώ και καιρό στοιχηματίζουν σε μια ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις μετοχές, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αρχίζει να απορροφά χρήματα από τις αγορές. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7,5% από το υψηλό άνω του ενός έτους που κατέκτησε τον Ιούλιο.Οι υψηλότερες αμερικανικές αποδόσεις σημαίνουν επίσης ένα ολοένα και ισχυρότερο δολάριο, συσσωρεύοντας πιέσεις σε άλλα νομίσματα, ιδίως στο ιαπωνικό γεν.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήλθαν τα... πάνω κάτω στα ομόλογα: Γαλλικοί τίτλοι με απόδοση Πορτογαλίας

Ο «σεισμός» στα γαλλικά ομόλογα, παρά τη σημερινή βελτίωση της πορείας τους, δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να «βαραίνουν» τις επενδυτικές διαθέσεις.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πιο ελκυστικά από τα ιταλικά

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, ενώ η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει με δεύτερη έκδοση αναφοράς στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.