ΓΔ: 1445.15 -0.05% Τζίρος: 24.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Βασικό ζητούμενο η διατήρηση της αντίδρασης

Η υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δημιουργεί θετικό κλίμα για τις μετοχικές αγορές, με τους επενδυτές να παραμένουν προσεκτικοί.

Με τις τραπεζικές μετοχές να αντιδρούν, η αγορά κατόρθωσε χθες να διακόψει το πτωτικό σερί, ενώ το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων αποτελεί έναν παράγοντα που στηρίζει την επενδυτική αισιοδοξία τόσο στο ΧΑ όσο και στις ξένες χρηματαγορές. 

Ήπιες είναι οι διακυμάνσεις για τα futures της Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,13%, τον FTSE 100 να έχει κέρδη 0,02%, ενώ 0,12% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. Αντίθετα πτωτικές τάσεις επικρατούν στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,14%, μετά τη  χθεσινή θετική πορεία για την αμερικανική αγορά. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones είχε κέρδη 0,39% στις 33.129,55 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,81% στις 4.263,75 μονάδες, ενώ κέρδη 1,45% εμφάνισε ο Nasdaq στις 14.776,25 μονάδες. 

Το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΑ ήταν η άνιση ανάκαμψη της αγοράς καθώς βρίσκεται σε  timing που επηρεάζεται πολύ από το διεθνές ασταθές περιβάλλον, καθώς οι εσωτερικού ενδιαφέροντος (θετικοί) καταλύτες έχουν θολώσει αρκετά. Το γεγονός ότι οι ισχυροί ξένοι βγαίνουν πωλητές επί έξι μήνες με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ, είναι κάτι που έχει επηρεάσει και τη συμπεριφορά των εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στη μετοχή της Optima bank, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, καθώς εχθές είχε έντονη κινητικότητα, με υψηλή αξία συναλλαγών, αλλά οριακή μεταβολή σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής των 7,20 ευρώ. 

Όπως, δε, επισημαίνει ο κ. Πέτρος Στεριώτης «στο ΧΑ, "ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας Αγορές Ομολόγων και Μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

Την ίδια ώρα η Eurobank Equities στο προσυνεδριακό της σχόλιο αναφέρει ότι «Για σήμερα, οι αγορές αντιμετωπίζουν ένα ανοδικό ρεύμα από το χθεσινό ράλι των ΗΠΑ που ακολούθησε μετά την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή του θετικού κλίματος στο ΧΑ με ώθηση από Ευρώπη και τράπεζες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται το μεσημέρι.