ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, νέες πιέσεις για τράπεζες

Χάνει κρίσιμα επίπεδα στήριξης ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό να έχει απώλειες άνω του -2%, ενώ ελάχιστα blue chips κινούνται με θετικό πρόσημο, όπου ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με κέρδη υψηλότερα του +1%.

Πλήρης αντιστροφή των διαθέσεων στην αγορά, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν, εκ νέου, τα ηνία και τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει σε κρίσιμα επίπεδα, τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελούν αφετηρία για μεγαλύτερη υποχώρηση το επόμενο διάστημα. 

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει εύθραυστο, καθώς η αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων μοιάζει να είναι προσωρινή, με τις αποδόσεις να παίρνουν εκ νέου την ανιούσα, αν και όχι με τον επιθετικό ρυθμό των προηγούμενων ημερών. Πτώση έστω και κατά το οριακό 0,02% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,27%. Υπό πίεση παραμένουν και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,40%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με σταθεροποιητικές διαθέσεις, ενώ έφθασε έως και το υψηλό των 1.174,83 μονάδων (+0,40%), αλλά μετά τις 12.00 ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή των πωλητών με αποτέλεσμα στις 12:55 να εμφανίζει απώλειες 1,16% στις 1.156,58 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 23,1 εκατ. ευρώ και 70 μετοχές να εμφανίζουν απώλειες έναντι 41 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Υποχώρηση 1,07% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται 0,51%. 

Αρνητική στροφή για τον τραπεζικό δείκτη, μετά το σταθεροποιητικό ξεκίνημα με απώλειες 2,47%. Στο -2,10% η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 3,31%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 1,75% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 2,43% χαμηλότερα. Πτωτική πορεία, τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης και για τον τίτλο της Optima bank με υποχώρηση 0,69%. 

Εντυπωσιακή «βουτιά» που ξεπερνά το 6% και για την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια δεν πρόκειται να καταβάλει μέρισμα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες μετόχους της, βάσει του προσχέδιου του προϋπολογισμού και ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

«Αντίσταση» κρατά ο ΟΤΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη 1,19%, ενώ την ανοδική τετράδα συμπληρώνουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+0,72%), ΕΥΔΑΠ (+0,91%) και Jumbo (+0,40%). Απώλειες 0,75% για την Coca-Cola HBC, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί 0,98%. Ξεπερνά το -3% η πτώση για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το -2% για Motor Oil, Cenergy και Viohalco, ενώ άνω του -1% υποχωρούν Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Quest και Mytilineos.

Η ελληνική αγορά είναι σε ένα timing που επηρεάζεται πολύ από το διεθνές ασταθές περιβάλλον, καθώς οι εσωτερικού ενδιαφέροντος (θετικοί) καταλύτες έχουν θολώσει αρκετά. Το γεγονός ότι οι ισχυροί ξένοι βγαίνουν πωλητές επί έξι μήνες με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ, είναι κάτι που έχει επηρεάσει και τη συμπεριφορά των εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ