ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
Φωτο: Shutterstock

JP Morgan: Ποσό 10 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η μείωση του ποσού, από τα 12 δισ. του τρέχοντος έτους, οφείλεται και στην εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κοντά στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ τοποθετεί τη JP Morgan το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το 2024 το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές, μέσω δημοπρασιών και κοινοπραξιών, από 12 δισ. που είναι το ποσό για το 2023. 

Στην έκθεσή της, η οποία αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι το 2024 υπάρχουν περίπου 2 δισ. ευρώ από αποπληρωμές ελληνικών ομολόγων και 6 δισ. ευρώ από αποπληρωμές δανείων του επίσημου τομέα (συμμετοχές της ΕΚΤ, EFSF, GLF κ.λπ.)- περίπου 2-3 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU), συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων του κεφαλαίου REPowerEU το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δύο μορφές: επιχορηγήσεις και δάνεια. Οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων δεν θα αποτελέσουν μέρος των προβλέψεων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς χρησιμοποιούνται για πρόσθετες δαπάνες πέραν των ελλειμματικών δαπανών. Ως εκ τούτου, αυτή η συνιστώσα δεν θα επηρεάσει τις προβλέψεις της για την έκδοση χρέους.

 

Οι εκταμιεύσεις δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης  θα συνυπολογιστούν στις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και, ως εκ τούτου, θα μειώσουν τις ανάγκες έκδοσης χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνη (παρόμοια με τις εκταμιεύσεις του SURE). Σε αυτό το πλαίσιο, για το 2024, υποθέτει ότι οι εκταμιεύσεις δανείων θα είναι ύψους 20- 25 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 10-20 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 1-2 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία και 2-3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Επίσης, για την Ελλάδα, η JP Morgan αναμένει συνέχιση της έκδοσης στον τομέα των πράσινων ομολόγων. Η Ελλάδα είναι πιθανώς υποψήφια να εισέλθει στην πράσινη αγορά το 2024, εκτιμά η JP Morgan.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνα έντοκα από τον ΟΔΔΗΧ, δικαίωμα αγοράς και από φυσικά πρόσωπα

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα 35 δισ. οι προσφορές για το 10ετές, στο 3,4% υποχώρησε το επιτόκιο

Στην άντληση του ποσού των 4 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με την πρώτη έξοδο στις αγορές να χαρακτηρίζεται ως απόλυτα επιτυχημένη. Κ. Χατζηδάκης: Επιτυχία κυβέρνησης και πολιτών.