ΓΔ: 886.08 0.38% Τζίρος: 39.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κάνοντας τις τράπεζες, και πάλι τράπεζες

Το σχέδιο της διοίκησης της Eurobank, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί μια μεγάλης εμβέλειας επέμβαση η οποία φιλοδοξεί να κάνει τις τράπεζες και πάλι τράπεζες.

Το σχέδιο της διοίκησης της Eurobank, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν σήμερα, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί μια μεγάλης εμβέλειας επέμβαση η οποία φιλοδοξεί να κάνει τις τράπεζες και πάλι τράπεζες.

Με το απόθεμα των προβληματικών δανείων να φτάνει στα 90 δις. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 50% των συνολικών δανείων, στο 67% των καταθέσεων και περίπου 2,5 φορές υψηλότερο από τα ίδια κεφάλαια, οι τράπεζες μόνο κατ’ όνομα είναι τράπεζες.

Η κίνηση της Eurobank πετυχαίνει τη μεγάλη φυγή από τον βάλτο των «κόκκινων» δανείων από τον οποίο οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τις δυνάμεις για να ξεκολλήσουν με κανονικά μέσα. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, στην κατεύθυνση της ανάληψης δράσης για την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων, και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες και οι οποίες θα σφραγίσουν την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.

Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος θα έρθει μέσα από το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτός των προβληματικών δανείων επιλύει και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, σβήνοντας και την τελευταία μεγάλη εστία ανησυχίας και αβεβαιότητας. Υπάρχουν βέβαια ερωτηματικά για το αν όλες οι τράπεζες έχουν κάνει την κατάλληλη προεργασία και έχουν την κεφαλαιακή βάση για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να κάνουν χρήση των λύσεων ώστε να αφήσουν οριστικά το πρόβλημα πίσω.

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου σβήνουν τις δυο μεγάλες και πλέον επικίνδυνες εστίες ανησυχίας και αβεβαιότητας και αποτελούν τη βάση για μια δυναμική επανεκκίνηση ωστόσο δεν λύνουν τον πυρήνα του τραπεζικού προβλήματος: την χαμηλή πτήση της οικονομίας. Δίχως μια ισχυρή και ανθηρή οικονομία είναι αδύνατο να υπάρξουν ισχυρές τράπεζες.

(Αρχική δημοσίευση Economistas)

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό φίλτρο για τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ζητούμενο οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, όχι επιχειρηματίες που θέλουν επιδοτήσεις. Κάθε business plan θα πρέπει να αξιολογηθεί ως βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια για να να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο.