ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από τα λόγια, στις πράξεις και τα απτά αποτελέσματα

Η νέα κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ορμή, αποφασιστικότητα και διάθεση να προχωρήσουν τα πράγμα στην οικονομία και το επιχειρείν, αλλά θα συναντήσει και ισχυρές αντιστάσεις και η δουλειά της θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται οι πρώτες 90 ημέρες διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ορμή, αποφασιστικότητα και διάθεση να προχωρήσει τα πράγματα στην οικονομία και το επιχειρείν.

Και η ενεργητικότητα αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας που απλώνεται παντού στη χώρα: μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστερήσεων, πισωγυρισμάτων και κλεφτοπόλεμου, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπουν πολύ πιο αισιόδοξα το αύριο.

Οι περισσότεροι υπουργοί παραμένουν σε κατάσταση υπερέντασης, όπως ήταν τις πρώτες εβδομάδες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο, και δεν χάνουν ευκαιρία σε μέσα ενημέρωσης και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για έργο και να παρουσιάσουν τα σχέδια και τις προτεραιότητές τους.

Καλά όλα αυτά, ωστόσο σιγά σιγά η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο: οι φιλόδοξες διακηρύξεις να αρχίσουν να γίνονται πράξεις. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα γιατί η αλλαγή κυβέρνησης φυσικά δεν μεταμόρφωσε την διοικητική μηχανή σε πρότυπο αποτελεσματικότητας.

Στις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης πρέπει να προστεθούν οικονομικά συμφέροντα και ένα νομικό σύστημα που έχει εξελίξει σε επιστήμη την εκμετάλλευση των δυσλειτουργιών της διοίκησης ώστε να μπλοκάρονται τα πάντα. Για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό, για παράδειγμα, δεν έφταιγε μόνο ο Δασάρχης ή ο κλεφτοπόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα ήταν πολύ βαθύτερο.

Τα μέλη της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να περιορίσουν τα πολλά λόγια και τα μεγάλα σχέδια και να επικεντρωθούν στις πράξεις. Μόνον οι πράξεις οδηγούν σε αποτελέσματα από τα οποία κρίνονται οι πάντες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρέχοντας πίσω από τις φωτιές: Παθήματα που δεν γίνονται μάθημα

Κεντρικός στόχος της πυρασφάλειας δεν πρέπει να είναι το αυτονόητο, να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα αλλά το πώς να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά καταστροφικές πυρκαγιές όπως τις εφετινές.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τρ. Πειραιώς, η επίθεση Τσίπρα και η «ηρωϊκή» ανακεφαλαιοποίηση του 2015

Τη σημαία του αγώνα κατά της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς σηκώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 2015 η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε εξαφανίσει 33 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλο χαμένο το ΤΧΣ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει η αφωνία της κυβέρνησης στην πρόταση της ΤτΕ για bad bank

Οι φόβοι για το δημοσιονομικό κόστος, σε μια περίοδο διόγκωσης των ελλειμμάτων, κάνουν την κυβέρνηση επιφυλακτική και προς το παρόν προκρίνει την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής». Από τον πρωθυπουργό οι τελικές αποφάσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία και η ανήμπορη ελληνική γραφειοκρατία

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και εις το μέλλον ουδεμία πραγματική βελτίωσης των οικονομικών της χώρας θα καταστή δυνατή, εφόσον δεν αντιμετωπίζεται το βασικόν τούτο πρόβλημα της πλημμελώς λειτουργούσης διοικητικής μηχανής». K. Βαρβαρέσος, 1952.