Φωτο: Shutterstock

Πόσο αυξήθηκαν οι συντάξεις σήμερα;

Ο εκτροχιασμός του ασφαλιστικού αποτέλεσε την βασική αιτία χρεοκοπίας της χώρας κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλά: το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος στο διάστημα 1994 – 2009 ανήλθε στα 89 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε κάποια δήλωση αξιωματούχων, όπως ο κ. Βρούτσης προχθές, να μην διαβάζουμε κάποιο πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα ή ιστοσελίδα, να μην ακούμε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνα για αυξήσεις στις συντάξεις.

«Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020», «Αυξήσεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους», «Συντάξεις: Αυξήσεις 40% σε 26.000 επικουρικές χηρείας», «Συντάξεις: Έρχεται διπλό μπόνους», «Αναδρομικά από 600 ευρώ έως 9.140 για συνταξιούχους»...

Περίπου 850.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως, εκ των οποίων 275.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και 75.000 λαμβάνουν συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια ώρα χιλιάδες νέα παιδιά δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Χιλιάδες νέα παιδιά δουλεύουν για 400 ευρώ το μήνα ή και λιγότερα. Χιλιάδες νέα παιδιά δουλεύουν με συνθήκες δουλοπάροικου.

Μιλάμε για το δημογραφικό: ποιος νέος άνθρωπος μπορεί να κάνει παιδιά και οικογένεια με 500 ευρώ το μήνα; Μιλάμε για τις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια; Ποιος νέος εργαζόμενος μπορεί με 500 ευρώ το μήνα να ζητήσει στεγαστικό δάνειο για να αποκτήσει σπίτι; Οι νέοι των 400 και 500 ευρώ δεν έχουν καμία επιλογή εκτός του να μένουν με τους γονείς τους και να τα κουτσοβολεύουν -και αυτό με τη βοήθεια της σύνταξης της γιαγιάς ή του παππού.

Χιλιάδες νέα παιδιά, τα πιο μορφωμένα και φιλόδοξα, εγκατέλειψαν τη χώρα διότι δεν μπορούσαν να βρουν εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή. Χιλιάδες νέα παιδιά που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ θα το ήθελαν, διότι είναι αδύνατο να βρουν εργασία με αμοιβές που θα τους εξασφάλιζαν την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν στο εξωτερικό.

Και εδώ μιλάμε μόνο για τους συνταξιούχους. Για τη γενιά των συνταξιούχων ετών 50, με τα παχυλά εφάπαξ κλεμμένα από τις επόμενες γενιές και συντάξεις που στις αμέριμνες ημέρες της δεκαετίας του 2000 ήταν υψηλότερες των μισθών που λάμβαναν ως εργαζόμενοι (και αυτά κλεμμένα από τις επόμενες γενιές).

Ο εκτροχιασμός του ασφαλιστικού αποτέλεσε την βασική αιτία χρεοκοπίας της χώρας κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλά: το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή οι δαπάνες για συντάξεις και υγεία, διαμορφώθηκε στο διάστημα 1994 – 2009 στα 89 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του τότε συνολικού χρέους της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τράπεζες, όπως λέμε «Ελληνικό Δημόσιο»

Μια τραπεζική γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια και προβλήματα με την επίκληση κανόνων και κανονισμών έχοντας χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, τον πελάτη και τη δουλειά τους: να βρίσκουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προχωρώντας με τη σιδερένια μπάλα της κομματοκρατίας

Δεν γίνεται να τρέξεις μπροστά, να επιτύχεις την φυγή προς τα εμπρός, διατηρώντας τη σιδερένια μπάλα της κομματοκρατίας δεμένη στο πόδι. Καταλήγεις να σε ξεπερνούν ακόμη και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες...
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «κόβει» τους μισθούς στο μισό το αόρατο χέρι του κράτους

Εκτός οικονομικής λογικής παραμένει η αδιαφορία της νέας κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση της εργασίας, και ειδικά των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Για ένα μισθό 1.500 ευρώ, ο εργοδότης πληρώνει 2.727 ευρώ...