Νέα άνοδο παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2026 οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και έφτασαν στα 50,8 δισ. ευρώ αυξημένες πλέον των 2 δισ. ευρώ, σε διάστημα ενός έτους, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Συγχρόνως διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι «ηλικίας» άνω των 16 ετών, που σημαίνει πως η είσπραξή τους είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ελάχιστα θα εξ αυτών πρόκειται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Το ίδιο το ΚΕΑΟ αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες είσπραξης, θέτει στο «αρχείο» χρέη ύψους 10,7 δισ. ευρώ, ώστε να ασχοληθεί με εκείνα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης.
Διόγκωση οφειλών
Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το ασφαλιστικά ταμεία που διεκδικεί την είσπραξή τους το ΚΕΑΟ ανήλθε στο ποσό των 51,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30,07 δισ. είναι κύρια οφειλή και 21,72 δισ. ευρώ είναι τα πρόσθετα τέλη.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2025, τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αυξημένα κατά 470,69 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025 αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ.
Παρατηρείται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται, παρά τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το ΚΕΑΟ (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ), ενώ ελάχιστοι είναι ο οφειλέτες που ρυθμίζουν, αφού από τα 50,8 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις βρίσκεται ποσό ύψους 5,07 δισ. ευρώ.
Διαγραφές χρεών
Το ΚΕΑΟ, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες είσπραξης ορισμένων χρεών, από τα 51,78 δισ. που είναι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων, περίπου τα 10,71 δισ. ευρώ τις χαρακτηρίζει οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας και τίθενται στο αρχείο.
Όπως εξηγεί, οι εν λόγω οφειλές, αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.
Όμως το πρόβλημα είναι αισθητά μεγαλύτερο, καθώς οι περισσότερες οφειλές παραμένουν ληξιπρόθεσμες επί τουλάχιστον 16 χρόνια. Από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από τις συνολικές οφειλές ύψους 51,79 δισ. ευρώ:
- Το 63,24% (ποσό 32,75 δις. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
- Το 36,76% ή ποσό 19,04 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.
Η κατάσταση μοιάζει με αδιέξοδο, καθώς θεωρείται απίθανο να αναζητηθούν με επιτυχία, οφειλέτες δεκάδων δισ. ευρώ, που έχουν δημιουργήσει χρέη πριν από περισσότερα από 16 χρόνια.
Στο ερώτημα εάν θα περιορίσει το πρόβλημα η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που ανακοινώνεται και επισήμως τις επόμενες μέρες, η απάντηση είναι αρνητική, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί από το 2015 έως και το 2019 οι ρυθμίσεις των 100 και των 120 δόσεων και μάλιστα δόθηκε και δικαίωμα επανένταξης σε όσους τις έχασαν, αλλά δεν μειώθηκε το υπόλοιπο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ούτε φρέναρε η αύξησή τους.
Λίγοι χρωστούν πολλά
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έκθεση του ΚΕΑΟ, αφορούν στην κατανομή των χρεών, με βάση το ύψος τους. Συγκεκριμένα:
- Ανά εύρος οφειλής, διαπιστώνεται ότι το περισσότερο χρέος (12,77 δισ. Το 24,68% των συνολικών χρεών ή ποσό 12,77 δισ. ευρώ) προέρχεται από μόλις 2.992 μητρώα οφειλετών, που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.
- Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών ή 1.411.298 μητρώα, οφείλουν ποσά έως 15.000 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για μικροοφειλέτες, με το συνολικό ποσό χρέους σε αυτή την περίπτωση να είναι 5,2 δισ. ευρώ.
- 317.148 μητρώα ή το12,85%, χρωστούν ποσά από 15.000 – 30.000 ευρώ έκαστος ή 6,6 δισ. ευρώ, συνολικά.
- Το 84,33% των μητρώων (1.728.446) αφορά οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ.
- 96.522 μητρώα που χρωστούν από 50.000 έως 100.000 ευρώ και έχουν συσσωρεύσει σε αυτή την κατηγορία, συνολικό χρέος που ξεπερνά τα 6,8 δισ. ευρώ (ή 13,16% του τρέχοντος υπολοίπου).