ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι συστήνουν οι ειδικοί για να ερωτευτείτε εκ νέου τη... δουλειά σας

Η... επιδημία των «σιωπηλών παραιτήσεων», όπου ο εργαζόμενος κάνει στη δουλειά του μόνο τα απολύτως απαραίτητα και οι τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον για την εργασία μας.

Η «σιωπηλή παραίτηση» έγινε viral πέρυσι, όταν εργαζόμενοι από όλες τις ηλικιακές ομάδες και κλάδους άρχισαν να μιλούν δημόσια για πλήρη εργασιακή εξουθένωση. Ενώ η «ήσυχη παραίτηση» έχει διάφορες σημασίες, ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, πολλοί ορίζουν τον όρο ως το να κάνετε απλώς αυτό που αναμένεται από εσάς στη δουλειά - τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. 

Τον Ιούνιο του 2022, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στις ΗΠΑ παραιτούνταν αθόρυβα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup. Πολλοί «αθόρυβοι παραιτηθέντες» ταιριάζουν στον ορισμό τη Gallop ως άνθρωποι που ουσιαστικά «δεν ασχολούνται με την εργασία τους», κάνουν μόνο το ελάχιστο που απαιτείται και είναι ψυχολογικά αποκομμένοι από τη δουλειά τους. 

Παράλληλα όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι «δεσμεύονται» να εργαστούν με περισσότερη όρεξη. Η δέσμευση για τους εργαζόμενους 35 ετών και νεότερους μειώθηκε από 40% το 2020 σε 33% το 2022, ενώ η δέσμευση για τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών υποχώρησε από 35% σε 32% στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ενασχόληση και η απόλαυση του χρόνου που δαπανά κάποιος στην εργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας.

Οι επονομαζόμενοι «προπονητές καριέρας» (career coaches) υποστηρίζουν ότι ο καθένας μπορεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της δέσμευσης και της αποφυγής της εξάντλησης. Δηλώνουν ότι η αναδιάρθρωση των ημερών μας και η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ευτυχίας, της παραγωγικότητας και της επιθυμίας να μην χαθεί ο ρόλος μας ως εργαζόμενοι. 

«Αυτή η συνειδητοποίηση ότι γνωρίζω ότι ίσως δεν χρειάζεται να κάνω τόσα πολλά όσα νόμιζα ότι έκανα, με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα», δήλωσε η Tay L, μια δικηγόρος η οποία ζητά να παραμείνει ανώνυμη μιλώντας στο Business Insider. «Με βοηθάει να μην εξαντλούμαι τόσο πολύ και στην πραγματικότητα κάνω καλύτερη δουλειά, επειδή δεν είμαι αγανακτισμένη ή κουρασμένη όλη την ώρα». 

Η εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η καταγραφή των πιο ευχάριστων και των λιγότερο ευχάριστων καθηκόντων και η υιοθέτηση των βασικών τμημάτων ενός ρόλου μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ικανοποίησης στον χώρο εργασίας, ιδίως για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια ή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη θέση τους.

Οι συμβουλές των ειδικών 

Για να βρείτε χρόνο μέσα στην ημέρα τόσο για τις εργασίες που απαιτούνται όσο και για τις εργασίες που σας κάνουν να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, αναδιαρθρώστε το ημερολόγιό σας, δήλωσε η Bridgitt Haarsgaard, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της The GAARD Group, μιας εταιρείας εκπαίδευσης σε θέματα εταιρικής ηγεσίας.  

«Tα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά ή τα πράγματα που σας αρέσουν πραγματικά, προσπαθήστε να τα δομήσετε γύρω από τις πιο ενεργητικές ώρες της ημέρας», σημειώνει. Για παράδειγμα, η Haarsgaard αισθάνεται πιο ενεργητική τα πρωινά, οπότε θα ξεκινήσει τη μέρα της κάνοντας τη δουλειά που την κινητοποιεί.

Επιπλέον, η Tay L, της οποίας η τυπική εργάσιμη ημέρα διαρκεί από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., προτείνει να προγραμματίζετε χρόνο για τον εαυτό σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για εκείνη, αν υπάρχει ένα κομμάτι της ημέρας της χωρίς συναντήσεις ή προθεσμίες, θα βάλει μια προσωπική συνάντηση στο ημερολόγιό της. «Στείλτε στον εαυτό σας μια πρόσκληση για συνάντηση μόνο για μια ή δύο ώρες για να βγείτε έξω να περπατήσετε και να τεντώσετε τα πόδια σας. Κάντε ένα μάθημα γυμναστικής. Το σημειώνω με μολύβι στο ημερολόγιό μου, ώστε να δίνω προτεραιότητα στα πράγματα που χρειάζομαι για τον εαυτό μου». Το να θέτει αυτά τα όρια και να είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της έχει βοηθήσει δέκα φορές την ψυχική της υγεία και την κράτησε υπεύθυνη και παραγωγική ενώ εργαζόταν, όπως σημείωσε.

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να αισθάνεστε κολλημένοι σε μια θέση που δεν αγαπάτε, ενώ βλέπετε πρώην συναδέλφους σας να προχωρούν σε νέες ευκαιρίες, αλλά η Lupe Colangelo, προπονήτρια καριέρας και υπεύθυνη στη General Assembly, λέει ότι το να παραμείνετε σε μία δουλειά που την ξέρετε μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη συνέχεια. Για παράδειγμα, αν είστε δυσαρεστημένοι στο ρόλο σας, η Colangelo προτείνει να παρακολουθήσετε μαθήματα ή εργαστήρια για να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας σε τομείς που σας ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε έτοιμοι για μια θέση εργασίας που ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέλω και τις δεξιότητές σας. 

Η Lynn Luong, ιδρύτρια μιας νεοφυούς εταιρείας ανάπτυξης καριέρας, προτείνει την εθελοντική εργασία ή την αναζήτηση εσωτερικών ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν στους εργαζομένους την ευκαιρία να επιδιώξουν εθελοντική ή κοινοτική εργασία, δήλωσε η Luong. 

Οι άνθρωποι συνήθως δεν αφήνουν κακές δουλειές- «αφήνουν κακούς μάνατζερ», δήλωσε η Arika Pierce, ανεξάρτητη προπονήτρια καριέρας και ηγεσίας. Ένα τοξικό αφεντικό και ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτά που οδήγησαν την Danielle Farage να εγκαταλείψει τον προηγούμενο εργοδότη της, είπε. Αφού εγκατέλειψε εκείνη τη δουλειά, είπε ότι βρήκε μια ομάδα που τη σεβόταν. Αλλά αυτό δεν ήρθε χωρίς να είναι διεκδικητική και ξεκάθαρη για το τι χρειαζόταν ως εργαζόμενη, δήλωσε η Farage, η οποία εργάζεται τώρα ως διευθύντρια μάρκετινγκ στην startup εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού-τεχνολογίας Café.

Ξεκίνησε συντάσσοντας μια λίστα με συγκεκριμένους στόχους και ζητώντας από το αφεντικό της να τους εξετάσει μαζί της. «Αυτό είναι τόσο απτό να το ζητάς, και επίσης δεν είναι πολλή δουλειά γι' αυτούς, επειδή εσύ είσαι αυτή που σκέφτεσαι τους στόχους», δήλωσε η Farage. 

Πέρα από τους επαγγελματικούς στόχους, είναι επίσης σημαντικό να μοιράζεστε τις προσωπικές σας ανάγκες. Ζώντας σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, η Farage είπε στον διευθυντή της ότι ένιωθε ότι είχε κολλήσει να εργάζεται καθημερινά από το σπίτι. Ρώτησε αν η εταιρεία θα βοηθούσε στην πληρωμή ενός εναλλακτικού χώρου εργασίας και η πρότασή της έγινε δεκτή. Στον νέο χώρο εργασίας, μπόρεσε να βρει κοινότητα και κίνητρα, γεγονός που βοήθησε στην παραγωγικότητα και την ευχαρίστηση στον χώρο εργασίας της, είπε. 

Η ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο για τις επαγγελματικές όσο και για τις προσωπικές προτεραιότητες έχει αποτρέψει τη Farage από το να παραιτηθεί σιωπηλά, επειδή αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασής της, όπως σημειώνει και προσθέτει ότι «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προκαλέσεις αλλαγή σε μια εταιρεία είναι να είσαι εσύ αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Έρωτες στην εργασία: Τα υπέρ, τα κατά και οι ανάρμοστες σχέσεις

Όταν πηγαίνουν καλά, οι ερωτικές σχέσεις μπορεί ακόμη και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά είναι πολλές οι ιστορίες... θρίλερ από σχέσεις που πήγαν στραβά. Το κίνημα meToo και η νέα αντίληψη για τις ανάρμοστες σχέσεις.
BUSINESS LIFE

Οι έξι πόλεις που κερδίζουν το στοίχημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων

Από την Κουάλα Λουμπούρ έως τη Λισαβόνα και την Πόλη του Μεξικού οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν να προσφέρουν κυρίως οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν τους ξένους εργαζόμενους.
BUSINESS LIFE

Γραφεία με... ονειρεμένη θέα: Δουλεύοντας από εξωτικούς προορισμούς

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τόπο διακοπών τους ή άλλα εξωτικά μέρη καθώς η τεχνολογία αυξάνει τις δυνατότητες της τηλεργασίας.
Airplanes, Aeroplana, Aeroskafi, First Class, Luxury
BUSINESS LIFE

Αεροπορικά ταξίδια για «χλιδάτους» με εισιτήριο 18.000 δολ και... ντους

Οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται στους πλούσιους ταξιδιώτες και προσφέρουν καμπίνες πρώτης θέσης με απίστευτες ανέσεις, που μοιάζουν όλο και περισσότερο με μίνι δωμάτια ξενοδοχείων.
Great Britain, Royal Family, Megali Vretania, Britain, Vretania, Vaislias
BUSINESS LIFE

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η αμύθητη ακίνητη περιουσία που δεν του... ανήκει

Δύο νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν την τεράστια ακίνητη περιουσία του στέμματος, όμως τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν προσωπικά στον μονάρχη και δεν μπορούν να πουληθούν για προσωπικό όφελος.