ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lloyd-Austin-ypourgos-Amynas-USA
Φωτο: ΑΠΕ

Λ. Όστιν (ΗΠΑ): Ανησυχία για τη βοήθεια Κίνας - Ρωσίας στη Β. Κορέα

«Ανησυχούμε βαθιά» διότι η Κίνα και η Ρωσία «βοηθούν» τη Βόρεια Κορέα «να επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα πως τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) ανησυχούν διότι η Κίνα και η Ρωσία βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της επιτρέποντας στην Πιονγκγιάνγκ να παρακάμπτει κυρώσεις του ΟΗΕ.

Ο κ. Όστιν εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας και αντιπροσωπειών των 17 χωρών που συμμετέχουν στην Διοίκηση ΗΕ (United Nations Command, UNC), τον φορέα που επιβλέπει την εφαρμογή της ανακωχής.

«Ανησυχούμε βαθιά» διότι η Κίνα και η Ρωσία «βοηθούν» τη Βόρεια Κορέα «να επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», καθώς και για «την πρόσφατη αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας» της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ πως προμηθεύει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για τεχνική-στρατιωτική υποστήριξη.

Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας διαψεύδουν πως έχουν κλείσει εξοπλιστικές συμφωνίες, παρά τη δέσμευση των ηγετών τους τον Σεπτέμβριο σε συνάντησή τους στη ρωσική Άπω Ανατολή να εντείνουν τη διμερή συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Από την πλευρά της η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνει πως τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η UNC υιοθέτησε σήμερα κείμενο με το οποίο τα 17 κράτη που την αποτελούν δεσμεύονται πως θα αντιδράσουν με «ενιαίο» τρόπο σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών ή επίθεσης στην κορεατική χερσόνησο.

Επικεφαλής της UNC είναι κατά κανόνα ο επικεφαλής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε χθες τη UNC «αμερικανικό εργαλείο σύγκρουσης», που κατ’ αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «παράνομος πολεμικός οργανισμός» και πρέπει να διαλυθεί προκειμένου να αποτραπεί το ξέσπασμα νέου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, αντίστοιχα ο κ. Όστιν και ο Σιν Γουόν-σικ, συμφώνησαν να αναθεωρήσουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των μεγεθυνόμενων απειλών εξαιτίας των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν ακόμη να ενταθούν τα κοινά γυμνάσια και να συνεργαστούν με την Ιαπωνία για την αποτροπή για την προετοιμασία για οποιαδήποτε βορειοκορεατική επίθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη ιαπωνικό διαστημόπλοιο

Η αποστολή είχε στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΥ: Οι δέκα γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κόσμο το 2024

Οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί σε ένα πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα με αυξημένο αριθμό στρατηγικών παικτών, θα υποχρεώσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.