ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φοιτητές σε ομάδα
Shutterstock

Eurostat: Μόνο το 9% των φοιτητών στην ΕΕ έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό

Το 2021 αποφοίτησαν περίπου 4,3 εκατομμύρια πτυχιούχοι στην ΕΕ, από τους οποίους μόνο οι 386.900 είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους, για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μόνο το 9% των απόφοιτων πανεπιστημίου στην ΕΕ έχουν σπουδάσει έστω και τρεις μήνες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε προγράμματα κινητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Το 2021 αποφοίτησαν περίπου 4,3 εκατομμύρια πτυχιούχοι στην ΕΕ, από τους οποίους μόνο οι 386.900 είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους, για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων που σπούδασαν έστω και για τρεις μήνες στο εξωτερικό, ήταν στη Γαλλία, με περίπου 176.100 φοιτητές, ή ποσοστό 45,5% του συνόλου. Δεύτερη, έρχεται η Γερμανία με ποσοστό 17,8%, με 68.700 φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό. Η Ισπανία κατέλαβε την τρίτη θέση με περίπου 40.100 φοιτητές και ποσοστό 10,4%.

Οι τρεις κύριοι προορισμοί για τους φοιτητές πανεπιστημίου της ΕΕ στο εξωτερικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 10,7% , η Ισπανία (9,4%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (7,5%).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράγοντες όπως η γλώσσα, οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί, καθώς και η γεωγραφική εγγύτητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένες χώρες της ΕΕ προσελκύουν υψηλά ποσοστά φοιτητών από συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών από την Κύπρο, 68%. Η Γερμανία έλαβε το 29,9% φοιτητών από το Λουξεμβούργο, ενώ η Τσεχία φιλοξένησε το 27% των φοιτητών από τη Σλοβακία.

Εξετάζοντας τους τρεις κορυφαίους προορισμούς εντός της ΕΕ, η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί, ενώ μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ, οι κορυφαίοι προορισμοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Μισθοί Πορτογαλίας στην Ελλάδα το 2025, λέει η Eurostat

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι βάσει Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση στους καθαρούς μισθούς στην ΕΕ, πάνω από 10 χώρες όπως Πορτογαλία και Τσεχία.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντόνιο Κόστα: Προτεραιότητα της ΕΕ η υπεράσπιση των κρατών-μελών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τη λήψη συμφωνίας ως το τέλος του έτους για τον νέο προϋπολογισμό, ώστε να προστατευθεί η χρηματοδότηση βασικών τομέων και περιφερειών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για την παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία, με μόλις 3,3% του ΑΕΠ το 2023, και προτείνει αύξηση χρηματοδότησης, μόνιμους διορισμούς και στήριξη της ειδικής αγωγής.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός Ιουλίου: 2,9% στην ευρωζώνη, 2,7% στην Ελλάδα σύμφωνα με Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 2,9% τον Ιούλιο του 2026 από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 2,7% από 3,9% τον Ιούνιο.