ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio
Φώτο: Shutterstock

Ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου λόγω πτώσης της θερμοκρασίας

Το συμβόλαιο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το επίπεδό του για μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς οι προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό προστέθηκαν στην αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη ενός πλοίου το Σαββατοκύριακο. Ενδοσυνεδριακά το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου έφτασε να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ στις 15:24 εμφανίζει κέρδη 2% στα 46 ευρώ. 

Τo συμβόλαιo αναφοράς σταμάτησαν τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης, σημειώνοντας αύξηση έως και 6,9% πριν περιορίσουν κάποια από τα κέρδη. Το συμβόλαιο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το επίπεδό του για μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης πρόκειται να πέσουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα προς το τέλος του μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για θέρμανση. Ξεχωριστά, ένα πλοίο που κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι την Κυριακή έχει εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες ναυτιλιακές διαταραχές.

Μέχρι στιγμής, η μεταφορά ενεργειακών έργων δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση. Παρόλα αυτά, η Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ, είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, διέρχονται τακτικά από την περιοχή στο δρόμο προς την Ευρώπη.

«Επί του παρόντος, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα φαίνεται να προκαλεί αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Ενδεχομένως η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις ροές από το Κατάρ προς την Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».

Η αγορά «προλαβαίνει» επίσης το άλμα της Παρασκευής στις τιμές του αργού πετρελαίου - οι οποίες επίσης ενισχύθηκαν ελαφρώς τη Δευτέρα - ενόψει της συνάντησης της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ole Sloth Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank AS.

Η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους και άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά η ήπειρος παραμένει ευάλωτη σε κινδύνους εφοδιασμού, αφού η περσινή ενεργειακή κρίση είδε τη Ρωσία να περιορίζει τις ροές αερίου από αγωγούς.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το 96% των παραγωγών πετρελαίου και αερίου επενδύει σε κοιτάσματα

Οι επενδυτικές δαπάνες του τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου «αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον» από το 2021. Οι εταιρείες που μελετήθηκαν δαπάνησαν συνολικά 170,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει κοίτασμα αερίου στην Ολλανδία μετά από αγώνες των κατοίκων

Σταματά η εκμετάλλευση του υπεδάφους στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας που έχει πληγεί από σειρά σεισμών, οι οποίοι οφείλονται στα κενά που δημιουργούνται στο υπέδαφος κατά την εξόρυξη του αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία χορήγησε άδεια σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην ανακοίνωση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για το πετρέλαιο και το αέριο ότι έδωσε το πράσινο φως λαμβάνοντας υπόψη τη κλιματική πολιτική της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.